Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Oživjelo vrijeme starih običaja

Autor: Valentina Mlađen

06.09.2008. 22:00
Oživjelo vrijeme starih običaja

Foto: Sebastian GOVORČIN



Važno je njegovati stare običaje i, u sklopu aktualne integracije u Europu, pokazati da, iako mali, imamo zaista što za ponuditi, ne samo kao radnici, nego i kao nacija s bogatom baštinom, kaže voditeljica Vesna Matešić
Raštane Donje bilo je mjesto događanja jednog od završnih susreta KUD-ova ove sezone. “Pisme moje u škatuli stoje” naziv je 4. večeri folklora i starih običaja koju je organizirao KUD Sv. Ivan Glavosijek iz Raštana Donjih. Slavlje je uveličalo čak trinaest KUD-ova od kojih je šest stiglo iz drugih hrvatskih županija i jedan KUD iz Bosne i Hercegovine. Od KUD-ova su sudjelovali: KUD Sv. Ivan Glavosijek iz Raštana Donjih, KUD Svi sveti iz Podsvilajskih Sela, KUD Paljuv iz Paljuva, KUD Sv. Ivan Krstitelj iz Gorice, KUD Sveti Juraj iz Primoštena Stanovi, KUD Vila Velebita iz Jasenica, KUD Sv. Lovre iz Vrsi, KUD Carza iz Poličnika, KUD Izvor iz Rakovice, KUD Sv. Kuzman i Damjan iz Slivnice, FD Pazin iz Pazina i KUD Prenj iz Prenja kod Stolca.
Nakon zajedničkog okupljanja manifestacija je započela na školskom igralištu minutom šutnje za sve žrtve Domovinskog rata i poginule branitelje, nakon čega je odsvirana himna. Publika u kojoj je bilo i starih i mladih nestrpljivo je dočekala početak programa.
Moglo se vidjeti starih običaja, napjeva i kola, a posebnost je bila u raznolikosti ponuđene baštine raznih hrvatskih krajeva kao i baštine susjedne nam Bosne i Hercegovine. Jedna od glavnih atrakcija bile su razne svirale kojima su svirači vješto svirali stare melodije. Kao da je opet oživjelo vrijeme starih običaja i raskošnih nošnji u kojima su se ponosno pokazivali članovi KUD-ova.
– Ovaj događaj nije važan samo za edukaciju naše mladeži i brigu o nerazvijenim i malim sredinama. Također je važno njegovati stare običaje tako da u sklopu aktualne integracije u Europu pokažemo da, iako mali, imamo zaista što za ponuditi, ne samo kao radnici, nego i kao nacija s bogatom baštinom. Tu baštinu već posjedujemo, bitno ju je samo njegovati, rekla je voditeljica i tajnica KUD-a Sv. Ivan Glavosijek Vesna Matešić.
U sklopu priredbe podijeljene su i diplome Klari Eškinji Glavan, direktorici TZ-a Općine SV. Filip i Jakov te gradonačelniku te općine Marinu Coliću za nesebičnu pomoć i suradnju, kao i hotelima Ilirija d.d. iz Biograda, također za pomoć oko smještaja KUD-ova kroz ljeto.
Naravno, nakon završetka priredbe neizostavno je bilo druženje uz dobru kapljicu i slastan zalogaj. Sponzori manifestacije bili su Općina Sv. Filip i Jakov i njihova Turistička zajednica, Zadarska županija, Općina Sukošan, Hrvatska gospodarska komora i Županijska komora.
U sklopu priredbe u nedjelju su na igralištu u Raštanima Donjim KUD Sv. Ivan Glavosijek, KUD Sv. Lovre iz Vrsi te Udruga žena u Domovinskom ratu prikazali dokumentarni film “Koracima nade u istinu”. Film je snimljen kao duhovna potpora obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja te generalu Anti Gotovini.