Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U “Benji” 128 prvaša

Autor: Valentina Mlađen

06.09.2009. 22:00
U “Benji” 128 prvaša

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S početkom nove školske godine prvašići su krenuli i u Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje. Od ove godine ta škola dobila je pojačanje za 104 učenika u matičnoj školi, dok je u područnim školama u Diklu upisno još 15 učenika te devet u Puntamici.
Iako je svečano primanje bilo zakazano tek za 11 sati roditelji su se sa svojim prvašićima počeli okupljati pred školom puno ranije, a osim roditelja male đake su u klupe došle ispratiti i braća, sestre te naravno bake. Rijetki su već prvi dan ponijeli torbe i nove knjige stigle tek iz knjižare, dok se većina djece još igrala uzbuđena prvim danom škole. Dok su se djeca igrala, roditelji su međusobno razmjenjivali iskustva o kupnji udžbenika ali i drugim roditeljskim brigama.
– Za početak škole spremili smo se psihički i fizički. Ovo je moj prvi prvašić i sve što mogu reći jest da su mi dlanovi mokri iako znam da to nije ništa strašno i da je ona uzbuđena i ne boji se, podijelila je s nama svoje iskustvo mama Željka. Iako ni ona nije još nabavila knjige ne brine se trenutačno previše oko toga. Od drugih roditelja saznali smo da su knjižare počele javljati kako su knjige stigle i da mogu doći po njih kroz nekoliko dana.
– Isprva su nam rekli kako će djeca raditi po starom programu i da ćemo moći uzeti knjige prošlogodišnjih prvašića, no ipak ćemo morati kupovati nove. Iz knjižare su mi javili da me naručene knjige već čekaju pa je konačno riješena zbrka s udžbenicima iako ćemo za njih na kraju morati platiti lijepu svoticu, rekla nam je Teuta, čija će prvašica već prvih dana krenuti u školske klupe s knjigama.
Razgovore i igru prekinuo je poziv iz škole koji je pozvao roditelje i djecu na upoznavanje i svečani program. Prvašićima se najviše svidjelo jer su za njih školu ukrasili veselim bojama, a roditelje je najviše opustila umirujuća riječ ravnatelja. Ravnatelj Marko Marin pozdravio je okupljene u ime svih djelatnika škole, ali i u ime zamjenika gradonačelnika Dražena Grgurovića te pročelnika za odgoj i školstvo Jose Nekića, koji su došli pozdraviti učenike u školama u Diklu i na Puntamici. Izrazio je zadovoljstvo tolikim brojem djece koja će biti učenici škole poznate po rezultatima i programima te će i sami doprinjeti njezinom ugledu. Nakon odslušane himne predstavio je roditeljima kalendar rada, a zatim je djecu blagoslovio župnik don Emil Bilaver. Prije odlaska u razrede sa novim učiteljicama prvašiće su predstavom o učiteljici oduševili stariji učenici.
Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje tako je dobila znatno pojačanje malih đaka koji će zasigurno kao i mnogi učenici ove škole donijeti mnogo medalja i pohvalnica.