Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čovjek uči dok živi

06.09.2010. 22:00
Čovjek uči dok živi


Temeljni cilj Tjedna je podizanje svijesti o važnosti učenja i motiviranja građana za što većim sudjelovanjem u aktivnostima učenja, a posebno se usredotočuje na osobe koje su zbog bilo kojeg razloga iz tog procesa isključene, kazao je Bacalja
U povodu 4. tjedna cjeloživotnog učenja, koji priređuju zadarske institucije i udruge uključene u aktivnosti cjeloživotnog obrazovanja, jučer je održana konferencija za tisak u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice. Konferenciji su nazočili ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Pehar, Željko Marić, ravnatelj HZZ-a, i Dario Ivankov, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije.
Protiv socijalne isključenosti
U uvodnoj riječi ravnatelj Pehar kazao je da se obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj poklapa s Europskom godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koju je proglasio Europski parlament u listopadu 2008. godine.
– U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja obilježit će se i Međunarodni dan pismenosti. To je, također, UNESC-ova inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na situaciju u pogledu pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini, kazao je Pehar.
Tjedan cjeloživotnog učenja UNESC-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Cjeloživotno učenje, prema definiciji Commission of the European communies 2001., odnosi se na svaku aktivnost učenja tijekom cijelog života s ciljem unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnog, građanskog, društvenog ili profesionalnog djelovanja pojedinca. Nadalje, ono obuhvaća učenje u svim životnim razdobljima i u svim oblicima u kojima se ostvaruje.
Željko Marić istaknuo je ljudsku potrebu da čovjek uči dok živi, a u današnje suvremeno doba sve veća je potreba za znanjem.
– Zadatak svih ustanova koje se bave obrazovanjem je motivirati ljude na učenje jer time ne razvijaju se samo polaznici, već i sama ustanova. U Tjednu cjeloživotnog učenja fokusirat ćemo se ljude koji zbog različitosti ostaju isključeni ili su im smanjene mogućnosti učenja, naveo je Marić.
Dubravko Bacalja iz HZZ-a kazao je da će se u okviru programa Tjedna nastojati motivirati tri osnovne populacije – osobe s posebnim potrebama, osobe treće životne dobi i nezaposleni.
Svijest o važnosti učenja
– Temeljni cilj Tjedna je podizanje svijesti o važnosti učenja i motiviranja građana za što većim sudjelovanjem u aktivnostima učenja, s posebno se usredotočuje na osobe koje su zbog bilo kojeg razloga iz tog procesa isključene, kazao je Bacalja. Također, cilj Tjedna je povećati svijest svih sudionika procesa obrazovanja, donositelja odluka i cjelokupne javnosti o problemima koje određene društvene skupine imaju pri pristupanju tom procesu, predstaviti rješenja i primjere uspješnog uključivanja socijalno osjetljivih skupina stanovništva te potaknuti daljnji razvoj aktivnosti usmjerenih na uključenje svih građana u proces cjeloživotnog učenja.
– Cjeloživotno učenje nije ničija uža specijalnost od svih dionika koji će sudjelovati u programu, već obveza svih nas, naglasio je ovom prilikom Bacalja.
Tjedan cjeloživotnog obrazovanja obilježit će se od 8. do 15. rujna, a provodit će se na nacionalnoj i lokalnoj razini. Koordinaciju i medijsku kampanju provodi Agencija za obrazovanje odraslih. Provedba aktivnosti u sklopu Tjedna je u suradnji s ministarstvima, socijalnim partnerima, županijskim i gradskim uredima za obrazovanje, regionalnim ispostavama partnerskih institucija, školama, udrugama i ustanovama za obrazovanje odraslih.
Glavnu inicijativu u obilježavanju Tjedna u županiji pripala je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Dionici programa Tjedna su: Zadarska županija, Grad Zadar, HGK Zadar, Hrvatska obrtnička komora-Obrtnička komora Zadarske županije, strukovne škole, Sveučilište u Zadru, Gradska knjižnica, Znanstvena knjižnica, Obiteljski centar Zadar, Algebra Trening Centar Zadar i ZADRA Razvojna agencija Zadarske županije. Pružatelji usluga obrazovanja su: Pučko otvoreno učilište Zadar, AS, Pučko otvoreno učilište Mencel, Pučko otvoreno učilište Erudio, Pučko otvoreno učilište Biograd na Moru, Suvremeno učilište u Splitu podružnica Zadar, Aromavita učilište, Učilište Adrianus podružnica Zadar, Ustanova z obrazovanje odraslih Libar-Biograd na Moru, Pučko otvoreno učilište Dom na žalu Preko, Pučko otvoreno učilište Obrovac i škole stranih jezika.


 PROGRAM


– 8. rujna otvaranje Tjedna cjeloživotnog učenja i obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti
– od 8. do 15. rujna traju Dani otvorenih vrata HZZ-a
– 9. rujna održat će se Okrugli stol na temu Cjeloživotno učenje-iskustvo, problemi i vizije institucija koje participiraju u cjeloživotnom učenju u regionalnom okruženju
– 10. rujna u Gradskoj knjižnici održat će se Sajam obrazovanja i znanja Uključimo s(v)e!