Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ni Čika Dača im nije pomogao

06.09.2010. 22:00
Ni Čika Dača im nije pomogao


Nismo se uplašili iako je atmosfera bila izrazito vulgarna. Taj “šumadijski folklor” bio je nešto što valjda u životu nigdje neću doživjeti – kazao je Santini
Za razliku od košarkaša koji su ponovno nes(p)retno izgubili od naših istočnih susjeda na SP u Turskoj, za hrvatske nogometne U-21 reprezentativce nije bilo nepremostivih prepreka u srazu s njihovim vršnjacima iz Srbije. Ako k tome još dodamo da su Ladićevi izabranici imali mnogo teži zadatak u 90 minuta izrazito neugodnog gostovanja u glavnom gradu Šumadije, Kragujevcu. Moralo se ne izgubiti, a otvaranje utakmice koje je donijelo rano vodstvo Srba te neprijateljsko-šovinistički dekor na Čika Dača stadionu u gradu “stojadina” nisu pružali veliku nadu svima onima koji su u subotu popodne strepili ispred malih ekrana. Ipak na kraju neriješen rezultat (2:2) bio je ravan pobjedi, jer su se mladi Hrvati dočepali dvije utakmice doigravanja za odlazak na EP u Danskoj koje je na rasporedu od 12. do 25. lipnja sljedeće godine.
Član te možda nove zlatne generacije hrvatskog nogometa je i Zadranin Ivan Santini koji nije dobio priliku okušati se na kragujevačkom stadionu, ali to je već sada i manje bitno u odnosu na uspjeh momčadi nakon lošeg otvaranja kvalifikacija.
Hrvatski karakter
– Pokazali smo karakter i nakon cijelog puta kroz kvalifikacije smo upravo tamo gdje smo i zaslužili biti. Istina, počeli smo s porazom od Cipra u Koprivnici, no s vremenom se sve počelo slagati na pravo mjesto. Iznimno sam ponosan što sam dio ove reprezentacije i ove klape igrača koji su u stanju napraviti velike stvari – prve su riječi Santinija nakon povratka u Zadar iz Srbije.
Nije bilo jednostavno vašim suigračima istrčati u tako važnoj utakmici i to u jednoj pomalo iznenađujućoj (iako se igralo u Srbiji) neprijateljskoj atmosferi.
– Nije bilo nimalo lako. Nismo željeli poraz i vidjelo se iako njima nije ta utakmica značila ništa po pitanju plasmana da su bili odlučni pokvariti nam planove. Nismo se uplašili, iako je atmosfera bila izrazito vulgarna. Taj “šumadijski folklor” bio je nešto što valjda u životu nigdje neću doživjeti. Uvrede i skandiranja toliko ružna i krvoločna da nisu za ponavljanje u javnosti. A k tome još i povedu u otvaranju utakmice. Nije bilo obećavajuće u tim trenucima.
Ipak, ukazao se Ivan Perišić i to s nevjerojatno sličnim pogocima glavom nakon kornera. Situacija se iznenada okrenula za 180 stupnjeva.
– Vjerovali smo, željeli smo i na kraju nam se i dogodilo. Imamo karakter, odlučnost i kvalitetu. S takvim preduvjetima sve je puno lakše. Perišić je pokazao i prije igrajući za svoj Club Brugge da je ekstra talent, a to je dokazao s dva gola glavom u najvažnijoj utakmici sezone. Svaka čast.
Korak do cilja
Na kraju ste strepili da ne izgubite, iako smo dojma da bi ste zabili još jedan da je trebalo.
– Bilo je čupavo pri kraju. Srbi su uspjeli izjednačiti. Inzistirali su na trećem golu, no pokazali smo i u tom segmentu defanzive da smo spremni igrati na velikom natjecanju koje je nadam se nakon doigravanja pred nama.
Doigravanje je na rasporedu 9. i 13. listopada, a protivnik još uvijek nepoznat. Poznato je da su plasman u doigravanje osigurali Rumunjska, Nizozemska, Švicarska, Češka, Grčka, trebali bi tu biti još Rusi, Talijani, Englezi, Šveđani…
– Tko god da nam bude protivnik imamo dobru priliku za prolazak. Nije još ništa riješeno, ali nekako sam uvjerenja da ova momčad ima sve što treba za odlazak na tako važno i teško izborivo natjecanje u Danskoj. Samo sedam europskih reprezentacija može ostvariti odlazak u Dansku, a mi smo došli na korak od toga. Uspjeh kakav se ne može opisati riječima – za kraj će Santini.


 ČEKA SVOJU PRILIKU


Iako ste u pripremnoj utakmici prije odlaska u Srbiju zabio dva pogotka, nije bilo mjesta za vas na travnjaku u Kragujevcu.
– Nije bilo potrebno, iako mi je malo žao što nisam dobio koju minuticu. Imao sam dobar osjećaj i baš sam bio nabrušen za igru. No, bit će prilike, nadam se na Europskom prvenstvu ili već u doigravanju. Spreman sam ući u bilo kojem trenutku i ostaviti srce na terenu za Hrvatsku, a nije mi ni teško sjediti na klupi za nacionalni dres i kad se nalaziš u tako pozitivnom okruženju.




 U PETAK LOKOMOTIVA


Nakon reprezentativnih obveza slijedi povratak na HNL koji Zadru u petak nosi gostovanje kod Lokomotive. Može li se do tri boda u gostima nakon dugo vremena?
– Nadam se da je došlo vrijeme za uspjeh u gostima. Dečki su dobili Hajduka dok me nije bilo. To je dobar znak. I idemo u goste protivniku kojemu baš i ne cvjetaju ruže. Otišao je ili bolje reći se vratio moj kolega iz reprezentacije Kelava u Dinamo, a k tome su im tri igrača pod suspenzijom od crvenih kartona iz Zaprešića (0:5). Imamo dobru priliku za bijeg iz opasne zone, a jedina želja mi je da ne bude kao lani kad je sudac umjesto prekršaja u napadu svirao jedanaesterac za njih i tako od utakmice napravio lakrdiju.