Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Poseban dan u povijesti Arbanasa

06.09.2011. 22:00
Poseban dan u povijesti Arbanasa


Iako je na promociju trebao stići i ministar Božidar Kalmeta, on se ispričao zbog poslovnih obveza te je poslao pismo pozdrava. Ipak nazočnih, mahom Arbanasa, nije nedostajalo


Zadarski Arbanasi konačno su dočekali sveobuhvatnu knjigu o svojoj kulturi i povijesti. Sinoć je, naime, u dvorištu Gradske knjižnice Zadar predstavljena knjiga akademika Aleksandra Stipčevića “Tradicijska kultura zadarskih Arbanasa”. Iako je na promociju trebao stići i ministar Božidar Kalmeta, on se ispričao zbog poslovnih obveza te je poslao pismo pozdrava. Ipak nazočnih, mahom Arbanasa, nije nedostajalo.
O knjizi su govorili prof. dr. sc. Josip Lisac, prof. dr. sc. Marjan Diklić te sam autor, dok je promociju moderirao ravnatelj Gradske knjižnice mr. sc. Ivan  Pehar.
Pehar je prije samog predstavljanja knjige pročitao pismo ministra Kalmete koji je, osim što je dao podršku profesoru Stipčeviću, dao knjizi i više nego dobru preporuku: “Riječ je o knjizi koju bi svaki Arbanas, uz Bibliju, trebao imati u kući”, napisao je Kalmeta.
Knjigu su pohvalili i istaknuli kao značajno djelo, ne samo za zadarske Arbanase, nego hrvatsku znanost uopće, i ostali govornici, a profesor Josip Lisac istaknuo je kako je današnji dan poseban u povijesti Arbanasa.
– Prisjetit ću se jednog članka kojeg je akademik Stipčević napisao u Glasu Zadra davne 1952. godine o Josipu Vladoviću Relji. Za mladog autora tad to, naravno, nije moglo biti jako značajno djelo, no, gotovo 60 godina poslije taj mladić napisao je ovo djelo u kojem je obuhvaćeno sve što se tiče Arbanasa, rekao je Lisac prije nego što je predstavio knjigu po poglavljima.
Na promociji se knjiga, koja je izišla u izdanju Ibis grafike, mogla i kupiti, a zainteresiranih za ovo djelo je itekako bilo.