Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar je naš, bio Zadranin ili Arbanas

06.09.2011. 22:00
Zadar je naš, bio  Zadranin ili Arbanas


Više puta bi Pero došao kući bez mene. Ne bi ni krenuo, a prikolica, koja je bila privezana iza motora, jednostavno bi se podigla i ja bi iz nje ispala. Pero ne bi osjetio ni primijetio sve do kuće, haha… Bili su to doživljaji koji će se od koljena do koljena dugo prepričavati u obitelji, veselo će baka Mileva


“Mi smo Zadrani, Zadar je naš, bio Zadranin ili Arbanas…”, milozvučno je povela vlastitu pjesmu baka Mileva Kotlar koja je u velikom društvu obitelji i prijatelja jučer proslavljala rijedak jubilej, 90 godina rođenja.
Vitalna baka Mileva je do prije desetak godina gotovo četiri desetljeća bila heroina, svojevrsni zaštitni znak zadarske pijace.
– Najprije sam osam godina radila u Tvornici duhana Zaraušek. Potom se zbog brige za brojnu obitelj život uglavnom sveo na “ujutro pijaca, poslijepodne na polje kod Crnog”. Sve do 2001. godine dok moj voljeni Petar nije nažalost preminuo, preselio u vječni život na nebo, svježa su sjećanja vitalne bake Mileve.
Mileva i Pero zasigurno su neizostavni djelić tritisućljetne povijesti Zadra. Korpulentni Pero na motoru APN, a Mileva odostraga u prikolici i uz neobični zvuk motorkotača gotovo svakog dana “gori doli” iz obiteljske kuće na Ričinama do njive u Crnom.
– Više puta bi Pero došao kući bez mene. Ne bi ni krenuo, a prikolica, koja je bila privezana iza motora, jednostavno bi se podigla i ja bi iz nje ispala. Pero ne bi osjetio ni primijetio sve do kuće, haha… Bili su to doživljaji koji će se od koljena do koljena dugo prepričavati u obitelji, veselo će baka Mileva u atmosferi prepunoj ljubavi, veselja i zadovoljstva.
Arbanaška Mileva, rođena Stipčević, s Petrom se vjenčala ratne 1942. godine. U skladnom braku su se redom rodili Lilijana, Enio, Bruno, Marlena i Valter koji su im podarili 9 unučadi 12 praunučadi.
– Ne znam kako bi živjela bez djece, unučadi, praunučadi, bez svoje obitelji, poručuje slavljenica.
Samo četvrtinu dugovječnosti dugujemo genima, kažu stručnjaci, a preostali dio određuje način života.
Živjeti se mora skromno, mirno, staloženo i bez stresova. I ne smije se sekirati već pozitivno razmišljati i biti raspoložen. A i stalno sam u pokretu, i zimi i ljeti. Volim raditi i kretati se i nikad nisam bila nezaposlena. I sada sam svake nedjelje i blagdana na misi u crkvi Sv. Marije ili Sv. Frane, zadovoljno će slavljenica Mileva.