Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Žrtva otmice izbjegava sud zbog neriješenih dugova u Hrvatskoj

06.09.2011. 22:00
Žrtva otmice izbjegava sud zbog  neriješenih dugova u Hrvatskoj


Rodić je jučer na sudsku raspravu došao s porukom od Dimitrijevskog koji mu je, kako je prenio sucu Babiću, kazao da se boji doći u Hrvatsku zbog nekih starih novčanih dugova. Navodno je rekao i da nema ništa novo za reći, nego što je već rekao u istrazi


Zbog nedolaska žrtve gotovo filmske otmice koja se još prije  osam godina odigrala u samom centru  Zadra, Makedonca Ljupča Dimitrijevskog, suđenje njegovim otmičarima Jakovu Rodiću i Bekimu Miftariju, još je  jednom odgođeno.
Na jučerašnjoj raspravi nije se pojavio  ni drugooptuženi pa je raspravni sudac  Boris Babić njegovu branitelju naložio  da sudu u roku od tri dana dostavi točnu  adresu kako bi, nakon niza neuspjelih  pokušaja uručenja sudskog poziva konačno to, za raspravu zakazanu u listopadu, omogućilo. Miftari se nije pojavio ni na posljednjoj, polovinom svibnja održanoj raspravi. Po Rodiću je tada  odaslao poruku kako boravi na Kosovu  te da ne vidi smisla u dolasku na  raspravu budući zna unaprijed da se ona  neće održati jer je oštećeni Dimitrijevski  na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom domu u Skoplju. Rodić je jučer na sudsku raspravu došao s  porukom od Dimitrijevskog koji mu je,  kako je prenio sucu Babiću, kazao kako  se boji doći u Hrvatsku zbog nekih  starih novčanih dugova uz napomenu  kako zapravo nema ništa novo za reći,  nego što je već rekao istražnom sucu još  prije nekoliko godina. Stoga je sudac  Babić odgodio jučerašnju raspravu napomenuvši kako će na sljedećoj odlučiti  što dalje, ukoliko se ponovno Dimitrijevski ne pojavi.
Podsjetimo, riječ je o djelomično  ponovljenom postupku nakon čega je  zastupnik optužbe djelomično izmijenio i optužni akt kojim je osim Rodića  i Miftarija prvotno bio obuhvaćen i  Leonardo Ćibarić Ćiba. Izmjene su  donesene nakon što je Vrhovni sud RH  po žalbi optuženika ukinuo prvostupanjsku osuđujuću presudu i vratio  predmet Županijskom sudu na ponovno suđenje. U ponovljenom postupku tužiteljstvo je, naime, odustalo  od kaznenog progona Leonarda Ćibarića, a kako se nisu žalili na tu presudu,  njemu je „po sili zakona”, 15. veljače  ove godine nastupila apsolutna zastara.
Inače, otmica Ljupča Dimitrijevskog  dogodila se 2003. godine, kada su  Rodić, Ćibarić i Miftari usred bijela  dana, na Trgu Pet bunara, i to pred  očima brojnih prolaznika i gostiju  obližnjeg kafića Zlatna kopačka, Dimitrijevskog na silu strpali u automobil  i odveli u Kistanje. Tamo su ga u  Rodićevoj kući tukli i prijetili mu  smrću, tražeći od njega da im vrati dug  od tadašnjih sto tisuća njemačkih maraka. Ljupče Dimitrijevski bio je inače  poznat kao sitni švercer i trgovac  voćem, zapravo bavio se raznim “poslovima”.