Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Preko 70 posto kredita u Zadarskoj županiji plasirano je izvan grada Zadra

Autor: Siniša Klarica

06.09.2012. 22:00
Preko 70 posto kredita u Zadarskoj  županiji plasirano je izvan grada Zadra

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za investicije u poljoprivredi, industriji, turizmu i obnovljivim izvorima energije, smanjili smo kamatnu stopu za jedan postotni poen, rekao je jučer nakon savjetovanja s gospodarstvenicima Zadarske županije predsjednik uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Anton Kovačev
Kako u investicijama, tako i na obrtnim sredstvima HBOR  daje veliku podršku gospodarstvu Zadarske  županije. Naglasak smo  ove godine stavili na onim  kreditnim programima u  kojima smo imali bolje uvjete nego što smo imali  prošlih godina. Sve to radimo kako bi potaknuli  investicije, a s tim u vezi  produžili smo rokove otplate i počeke na gotovo  svim kreditnim programima. Za investicije u poljoprivredi, industriji, turizmu i obnovljivim izvorima energije, smanjili  smo kamatnu stopu za jedan postotni poen, rekao  je nakon savjetovanja s gospodarstvenicima  Zadarske županije predsjednik uprave Hrvatske  banke za obnovu i razvoj,  Anton Kovačev.
Kamate samo 1, 3 i 5  posto
Tako će uobičajeni raspon kamata u HBOR-u  koji iznosi 2, 4 i 6 posto,  ove godine iznositi samo 1,  3 i 5 posto. Kako su u krizi  gospodarstvenici većinom  tražili kredite za obrtna  sredstva, spašavajući likvidnost, tako je u 2010.  HBOR samo 21 posto kredita odobrio za investicije.  Sve ostalo odnosilo se na  obrtna sredstva. No već u  prošloj godini, kaže Kovačev, dogodio se značajan  obrat.
– Imali smo tad 42 posto  kredita odobrenih za investicije, a u prvih 8 mjeseci ove godine to je već  došlo na 53 posto. To znači  da se vraćamo onim brojkama koje smo imali prije  početka financijske i gospodarske krize kad smo  imali preko 65 posto kredita  odobrenih za investicije,  nastavio je Kovačev dodajući kako je HBOR gospodarstvu Zadarske županije svih ovih godina postojanja odobrio 3,5 milijardi kuna kredita.
Kako obično u Hrvatskoj  veći dio kredita povuku  županijska središta, u Zadru se dogodio zanimljiv  slučaj. Riječ je o tome da je  gospodarstvo Zadra povuklo “svega” 1,6 milijardi kuna, a ostatak gospodarstva  koja se nalaze u drugim  gradovima i općinama. Preko 70 posto kredita za malo  i srednje poduzetništvo plasirano je u drugim dijelovima Zadarske županije.  Iz toga se može zaključiti  ravnomjerna raspodjela gospodarstva u županiji što,  prema Kovačevu, govori o  njenoj gospodarskoj snazi.
No zadarske gospodarstvenike najviše su zanimala pretpristupna sredstva, ali i korištenje strukturnih ili kohezijskih fondova. U HBOR-u se već  rade pripreme za korištenje  ovih fondova koji će biti na  raspolaganju od 1. srpnja  sljedeće godine. Za SAPARD i IPARD i IPU, ove  godine je uvedena najniža  moguća kamatna stopa od  jedan posto. Zanimljivo je  da je HBOR do kraja kolovoza odobrio preko 6 milijardi kuna kredita, što je  za oko 27 posto više nego u  istom razdoblju lani.
Posjet najboljim zadarskim  izvoznicima
– To znači da smo do kraja  godine ispucali naš poslovni plan za oko 90 posto.  Ovih dana smo potpisali  nove ugovore s Europskom  investicijskom bankom i još  nekim financijskim institucijama, zahvaljujući i ugledu HBOR-a i Hrvatske koja  je ocijenjena pozitivno pa  se možemo relativno jeftino  zadužiti. Mi većinu sredstava svih ovih godina plasiramo prema izvoznicima  koji su, da se nitko ne  uvrijedi, najbolji dio hrvatskog gospodarstva. Kao  razvojnoj banki osobit nam  je interes otvaranje novih  radnim mjesta, rekao je na  kraju posjeta Zadru Anton  Kovačev dodajući da bez  investiranja nema izlaska iz  krize.
Prije susreta sa zadarskim gospodarstvenicima,  ali i političarima te prezentacije novih kreditnih  linija HBOR-a u Županijskoj gospodarskoj komori,  Kovačev je posjetio dva uspješna županijska izvoznika LTH Metalni lijev d.o.o.   Benkovac i Aluflexpack  d.o.o. Murvica.