Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Radimir Čačić jedina nada za biogradske domove?!

Autor: Ivana Burica

06.09.2012. 22:00
Radimir Čačić jedina nada za biogradske domove?!

Foto: Velimir BRKIĆ



Bez obzira na njegovu političku opciju, mislim da jedino Čačić ima volje i snage uvesti nekog reda, kaže Knez, ističući da su domovi za stare i nemoćne jako bitni za razvoj zdravstvenog turizma u Biogradu, kaže Ivan Knez
Iako već tri godine čekaju da dokumentacija za dom umirovljenika, koji bi se gradio pokraj Specijalne bolnice za ortopediju, prođe proceduru Ministarstva pravosuđa, biogradski gradski oci ne odustaju od ovog i njemu sličnih projekata. Štoviše, dok još čekaju da se stvari s mrtve točke pokrenu za prvi, već rješavaju papirologiju za drugi dom umirovljenika u Biogradu na Moru!
Dom za 1.000 korisnika!
I to ne za bilo kakav dom, već za golemu ustanovu koja bi skrbila o čak 1.000 korisnika!
– Onaj prvi će biti dom u sustavu, odnosno u mreži domova za starije i nemoćne, a drugi je zamišljen kao privatni, komercijalni dom. Ovaj prvi bi prema zadanoj mreži imao 90 kreveta, a mi smo dodali još 30 kako bi eventualno taj dio bio na raspolaganju za nekakav privatni biznis. Drugi bi dom imao 1.000 kreveta – 500 za pokretne i 500 za nepokretne korisnike, navodi gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez.
Drugi dom bi se prema prostorno planskoj dokumentaciji gradio na zemljištu površine 4.000 metara četvornih na predjelu Kumenat.
– U Prostornom planu Grada Biograda smo na lokaciji Kumenat ostavili mogućnost izgradnje doma za stare i nemoćne. Kako se već nekoliko privatnih tvrtki pokazalo zainteresiranima za takav projekt, krenuli smo u rješavanje dokumentacije. Već početkom srpnja smo dobili lokacijsku dozvolu. Sada čekamo da nakon župana, koji je na ovotjednom kolegiju dao zeleno svjetlo, pozitivno mišljenja o interesu Republike Hrvatske za izgradnju doma na Kumentu da i Skupština Zadarske županije. A onda slijedi teži dio. Naime, imamo iskustvo i to ne samo s navedenim projektima, da naši projekti dobro prolaze te se brzo rješavaju na gradskoj i županijskoj razini, a onda na državnoj jednostavno – zapnu, žali se gradonačelnik Knez koji ističe da se dokumentacija za prvi dom za stare, onaj čija se gradnja planira pokraj Specijalne bolnice za ortopediju, u Ministarstvo pravosuđa slana u čak tri navrata.
Tromo Ministarstvo pravosuđa
– Jednom sam je i osobno nosio u Ministarstvo, ali ništa. Bez obzira na to tko bio na vlasti, administracija u Ministarstvu se pokazuje jednako tromom, neučinkovitom, nesposobnom… Ne znam, možda je u pitanju i preopterećenost. Ali u tom slučaju bi oni koji odlučuju o tomu mogli i trebali stati na kraj. Jer kad u biogradskoj gradskoj upravi ima previše posla, djelatnici rade prekovremeno i to im se plati. Ili se na mjesec-dva, odnosno koliko je već potrebno zaposle djelatnici na ugovor o djelu, kaže Knez.
Dodaje da jedino još ima nade kako bi takvu situaciju mogao promijeniti prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.
– Bez obzira na njegovu političku opciju mislim da jedino on ima volje i snage uvesti nekog reda, kaže Knez, ističući da su domovi za stare i nemoćne jako bitni za razvoj zdravstvenog turizma u Biogradu koji ima ambiciju postati centar lječilišnog turizma na Jadranu.
No sve to neće biti moguće prije nego što se Ministarstvo pravosuđa “probudi” jer bez njihovih suglasnosti ni jedan ni drugi dom ne mogu “ni naprijed ni nazad”.
A i bez Ministarstva, prije konkretnih koraka u realizaciji biogradskih domova za stare i nemoćne, ima još procedura. Naime, oba bi se doma gradila na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih šuma, što znači da je potrebno proći i proces izdvajanja iz šumsko gospodarske osnove. A dosadašnja iskustva s tim procesom pokazuju da se i on zna dobrano zakomplicirati.