Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tradicija je živa i čuva se (FOTOGALERIJA)

Autor: Ante Rogić

06.09.2012. 22:00
Tradicija je živa i čuva se (FOTOGALERIJA)

Foto: Filip BRALA



Trg Petra Zoranića, iako još nedovršen, bio  je poprištem baštine Zadarske županije, tradicije koju  ona čuva. Na Smotri folklora  Zadarske županije održanoj  u Zadru 5. i 6. rujna  sudjelovala su 34 kulturnoumjetnička društva iz dinarskog  i jadranskog područja sjeverne Dalmacije.
Neki brojniji, drugi manje  brojni, ali u svakom slučaju  svaki sa svojim posebnostima, karakteristikama koje  ocrtavaju kraj iz kojeg dolaze. Bilo je tu raznih nošnji,  plesa i pjesme. Smotra je pokazala kako je tradicija itekako živa, kako se čuva, a što  je najvažnije prenosi se na  mlade. Dokaz tome su i sudionici, jer smo imali prilike  vidjeti dobar broj mladih,  razne dobi, od najmlađih do  školaraca.
Stručno povjerenstvo u  sastavu: dr. sc. Tvrtko Zebec,  predsjednik, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, mr. sc. Ivo  Brkić, etnomuzikolog, vanjski suradnik Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar  i dr .sc. Jasenka Lulić Štorić,  voditeljica Etnološkog odjela, odabralo je tri kulturnoumjetnička društva koja  će predstavljati Zadarsku  županiju 2013. godine na  Smotri folklora u Metkoviću,  Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima: KUD  Sveta Kata, Zemunik, KUD  Družina, Pag i KUD Gradina, Polača, jer su najizvorniji u tradicijskom izričaju  koji uključuje glazbu, ples i  nošnju. Većina društava koja  je nastupila pokazala je napredak i težnju za usavršavanjem. Voditelji društava su u  razgovoru sa Stručnim povjerenstvom pokazali interes  za temeljitim istraživanjem  vlastite tradicije i jaču suradnju sa strukom.