Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Upravno vijeće danas odlučuje o Nakićevoj smjeni

Autor: Teuta Babajko Jamičić

06.09.2012. 22:00
Upravno vijeće danas odlučuje o Nakićevoj smjeni

Foto: Vedran SITNICA



Ministar me planira osobno smijeniti, ako to ne učini Upravno vijeće Opće bolnice Zadar, dok bi njegove članove kaznio ukoliko me ne razriješe, kaže dr. Nakić


Danas se sastaje Upravno vijeće Opće bolnice Zadar koje će razmotriti zahtjev ministra zdravlja Rajka Ostojića za razrješenjem ravnatelja dr. Darija Nakića.
Podsjetimo, ministar Ostojić poslao je Zadarskoj županiji, koja je osnivač zadarske bolnice, dopis kojim se traži od Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar da dr. Nakića razriješi dužnosti ravnatelja. Nakićevo razrješenje Ostojić traži jer je inspekcija Ministarstva zdravlja navodno pronašla brojne nepravilnosti i odstupanja pozitivnim zakonskim propisima. Brojne nepravilnosti, kako tvrdi Ostojić pronašla je i inspekcija HZZO-a. To su za ministra zdravlja bili dovoljni razlozi da zatraži Nakićevo razrješenje.
Za 11 propusta, koliko su ih inspekcije nabrojale na račun zadarske Opće bolnice, dr. Nakić navodi da nije riječ o ozbiljnim zamjerkama već formalnostima, detaljima kozmetičke naravi. Unatoč tome, dr. Nakić odmah je krenuo s ispravljanjem istih, primjerice preimenovanjima odsjeka, pravilnika…
U 11 točaka, kako dr. Nakić kaže, “optužnice” koje mu se stavljaju na teret niti jedna sama po sebi ne ugrožava poslovanje zadarske bolnice, niti uzrokuje milijunske gubitke u poslovanju. Takva situacija, kaže on, nije samo u bolnici u Zadru već i većini hrvatskih bolnica. Izuzetak su klinički bolnički centri u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, čije je dugove Ostojić sanirao. Tim potezom, drži Nakić, Ostojić je diskriminirao sve ostale bolnice u Hrvatskoj koje grcaju u dugovima.
– Zadarska bolnica trn je u oku ministra Ostojića. Želi me smijeniti pod svaku cijenu. Ako mi ovdje popustimo, nastavit će dalje u drugim bolnicama koje mu nisu po guštu. Njemu svaki uspjeh, za koji on osobno nije zaslužan, smeta. Kako vidim iz novina ministar me planira osobno smijeniti, ako to ne učini Upravno vijeće Opće bolnice Zadar, dok bi članove Upravnog vijeća kaznio ukoliko me ne razriješe, kaže dr. Nakić
– Što će dalje biti teško je reći. No, neću tako lako popustiti. Ja ne čuvam svoju ravnateljsku fotelju, već interes Opće bolnice. Zacrtao sam neke projekte i njih namjeravam dovršiti. Interni odjel zaslužuje status kliničkog odjela, onkološki bolesnici zaslužuju zračenje u Zadru, Pedijatrija se uređuje i dobit će vrijednu donaciju… Radimo mnogo više nego što dopušta naš mjesečni limit, zbog čega gomilamo dugove. Danas, sutra ostat ćemo bez običnog antibiotika, i tko će onda roditeljima, čije dijete ima upalu pluća, objasniti da ga nemamo čime liječiti, pita se dr. Nakić ističući da je potpuni kolaps zdravstvenog sustava pred vratima.


Vijeće snuje, Ostojić određuje




Četveročlano Upravno vijeće Opće bolnice Zadar koje treba razmotriti ministrov zahtjev za Nakićevom smjenom čine: predsjednica Grozdana Perić, dr. Josip Kraljić, dr. Damir Kasap i dr. Tomislav Vanjak.
Iako dr. Nakić s njima odlično surađuje, ne može prognozirati kakvu će odluku donijeti. Ako ga podrže, vrlo je moguće da ga smijeni ministar. U tom slučaju raspisat će se natječaj za novog ravnatelja, a o izboru će odlučivati isto Upravno vijeće. Teoretski, to opet može biti dosadašnji ravnatelj.


Fantomskih 6 milijuna za lijekove


– U medijima se navodi da je HZZO-u zadarska Opća bolnica ispostavila 38 milijuna kuna računa za lijekove, no da je inspekcija pokriće potrošnje u bolničkoj ljekarni pronašla samo za lijekove u vijednosti od 32 milijuna. Navodno se nije moglo utvrditi što je s preostalih 6 milijuna kuna. Uopće ne znam odakle idu takve informacije, u izvješću inspekcije to se nigdje ne spominje. Vjerujem da ministar i ja pred sobom imamo isto izvješće, govori dr. Nakić, koji je u više navrata pokušao doći do ministra Ostojića no bezuspješno.