Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Veljko Ostojić: Hrvatska će ove godine biti pobjednica na Mediteranu

Autor: Hina (H)

06.09.2012. 22:00
Veljko Ostojić: Hrvatska će ove godine biti pobjednica na Mediteranu

Foto: Zvonko KUCELIN



U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine bilo 9,8 milijuna turista i gotovo 59 milijuna noćenja, što je u dolascima 4,2 posto i u noćenjima 5,6 posto više nego u istom razdoblju lani, a to pokazuje da je ovo najbolja turistička godina po fizičkim rezultatima u povijesti Hrvatske, te da će Hrvatska u porastima dolazaka ove godine biti pobjednica na Mediteranu.
Tim je riječima ministar turizma Veljko Ostojić komentirao prve podatke sustava turističkih zajednica za osam mjeseci i za kolovoz na današnjem predstavljanju rezultata u Ministarstvu turizma.
Prema trenutnom stanju i popunjenosti kapaciteta, vjerojatno će i rujan biti rekordan, kazao je.
Za financijske rezultate treba pričekati kraj godine, a Ostojić je ponovio očekivanje da ukupni primici od turizma ove godine budu 3 do 5 posto viši od lanjskih, odnosno 7 milijardi eura, te da smo na dobrom putu da se to i ostvari.
I kolovoz je, po podacima sustava turističkih zajednica, u hrvatskom turizmu ove godine bio sjajan. U kolovozu je s 3,1 milijunom dolazaka i 23 milijuna noćenja za 4 odnosno 5 posto nadmašen lanjski odličan kolovoz, što nije bila laka zadaća, kazao je Ostojić.
Pritom su sve jadranske županije i Zagreb u kolovozu i u osam mjeseci zabilježile poraste u odnosu na prošlu godinu.
S najvećim porastima noćenja u osam mjeseci od po 10 posto ističu se Dubrovačko-neretvanska županija i Zagreb, dok je u apsolutnim brojkama najviše noćenja imala Istra, 18,5 milijuna (ili 6 posto više), koja je i u kolovozu zabilježila najviše noćenja, 7,2 milijuna noćenja, ili 2 posto više nego u kolovozu lani.
Strani su turisti tradicionalno najviše pridonijeli dobrim rezultatima ostvarivši po 90 posto ukupnih osmomjesečnih dolazaka i noćenja, te poraste za 5,2 posto u dolascima i 6,6 posto u noćenjima.
Ministra turizma pritom posebno veseli porast noćenja Nijemaca od 13 posto, što je objasnio rezultatima ciljane promocije, pojedinačnih i drugih aktivnosti na tom tržištu, kao i 14 postotni porast noćenja Nizozemaca, koji su izuzetno važni za kamping, te 9 posto više noćenja Poljaka.
Očekivano Talijana je došlo i noćilo manje nego lani, ali njihovih 4,3 milijuna noćenja u osam mjeseci dobar je rezultat s obzirom na krizu u toj zemlji, pa to i dalje ostaje važno tržište, istaknuo je Ostojić.
Turisti iz Slovenije, dodaje, su također zbog krize ostvarili blagi porast noćenja od 0,1 posto ili 6,6 milijuna.
Očekivan je i pad dolazaka i noćenja domaćih turista u osam mjeseci od 3,3 i od 2,6 posto, što ministar objašnjava padom standarda, ali i ističe da milijun dolazaka i gotovo 6 milijuna noćenja ipak pokazuju da se nisu odrekli ljetovanja u Hrvatskoj.
Zbog dobrih rezultata za kolovoz i osam mjeseci ministar je zahvalio i čestitao svim djelatnicima u turizmu na trudu, ali i upozorio da će se to teško moći ponoviti iduće godine bez novih investicija u proizvode i kapacitete te dodatnog unapređenja ukupnog poslovanja turističkog sektora.
U vezi ‘pobjede na Mediteranu’ ministar je kazao da je iz dostupnih podataka do kolovoza vidljivo da Turska, Grčka, Italija, Francuska i Malta imaju minuse u odnosu na lani, dok pluseve dolazaka turista bilježe samo Španjolska i Cipar, ali manje od hrvatskih.