Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarska županija prvak u uzgoju ribe na cijelom Mediteranu

Autor: Ante Vidović

06.09.2012. 22:00
Zadarska županija prvak u uzgoju ribe na cijelom Mediteranu

Foto: Vedran SITNICA



Moramo požuriti jer se i Cromarisu kao investitoru žuri. Imamo dvije lokacije u prijedlogu koje bi se mogle hitno prenamijeniti. Jedna se nalazi kod Kudice ispod Iža, a druga kod Vrgade. Tu su se prije uzgajale tune i sada moramo provjeriti mogu li se one prenamijeniti za uzgoj bijele ribe – Jerolim Uroda, pročelnik Odjela za more i turizam Zadarske županije
Zadarska županija je  uz Istarsku naš najbolji partner od  svih jadranskih županija u poslu  uzgoja bijele ribe. Osim što su  napravljeni prostorni planovi, Zadarska županija prati naše potrebe  za širenjem proizvodnih kapaciteta. Sedamdeset posto Cromarisove proizvodnje, 3.000 tona bijele  ribe, orade i brancina, odvija se  ovdje. Do sada smo u proizvodni  proces uložili 150 milijuna kuna, a  pred nama je investicijski ciklus od  200 milijuna. Najveći dio novca  uložit će se u Zadarskoj županiji  gdje ćemo između ostalog obnoviti  mrjestilište u Ninu. Najavio je to  direktor Cromarisa Goran Markulin tijekom današnjeg obilaska  tvrtkinog uzgajališta Košara te pogona u Lamjani i Gaženici od strane delegacije koju su činili predstavnici Zadarske županije na čelu  sa županom Zrilićem, Adris grupe  koja je vlasnik Cromarisa i samog  Cromarisa.
Zadarska županija je prvak u  uzgoju ribe na cijelom Mediteranu, a danas drži čelnu poziciju u  Hrvatskoj. Dva milijuna metara  četvornih morske površine dano je  u koncesiju za uzgoj bijele i plave  ribe te školjaka. Pametnim upravljanjem prostorom na prinicipima  održivog razvoja nastoji se zadržati primat, naravno u suradnji s  jakim investitorima kao što je Cromaris, danas vodeća tvrtka u uzgoju bijele ribe na cijelom Jadranu,  koji iza sebe ima moćnu Adris  grupu. Cromarisovu jezgru predstavlja nekadašnji Cenmar iz čijeg  tridesetogodišnjeg iskustva danas  menadžment crpi znanje. Kada govorimo o Zadarskoj županiji Cromarisova uzgajališta se nalaze na  34 posto ukupnih površina danih u  koncesiju.
– Zadarska županija je pomorska županija. Od ukupne površine  pola otpada na morsku koja je  veliki potencijal za ribarstvo i marikulturu. Mi taj potencijal koristimo što se vidi po odličnim rezultatima koje ostvarujem u ovim  područjima. Po kapacitetima kojima raspolažemo za uzgoj ribe  prvi smo u Hrvatskoj zbog čega  smo i privlačni investitorima. Kod  donošenja naših odluka vodimo  računa da se zaposli domaće stanovništvo, investitori zarade i svakako očuva okoliš. Ovdje vidimo  da Cromaris koristi vrhunsku tehnologiju u svom radu koja se  odražava i na visoki stupanj zaštite  okoliša, kaže župan Stipe Zrilić.
Kolike su potrebe investitora za  novim poljima za uzgoj plave ribe  govori dovoljno činjenica da je tijekom ove godine osigurana mogućnost povećanja uzgojnih kapaciteta za dodatnih 890 tona ribe,  od čega 800 za Cromaris. Uz to,  iskazani su dodatni interesi uzgajivača bijele ribe za daljnjim povećanjem uzgojnih kapaciteta za  1.000 do 1.500 tona godišnjeg uzgoja. Kako se radi o relativno velikoj površini i ne može se uklopiti  u predviđene zone u kojima su  kapaciteti popunjeni već dodijeljenim koncesijama, u razradi su prijedlozi izmjene i dopune prostornog plana Zadarske županije čime  bi se omogućilo daljnje povećanje  uzgojnih kapaciteta. Jerolim Uroda, pročelnik Odjela za more i  turizam Zadarske županije, otkriva detalje:
– Mi smo na granici popunjenosti što se tiče našeg prostornog  plana zbog čega idemo u njegove  izmjene i dopune. Moramo požuriti jer se i Cromarisu kao investitoru  žuri. Imamo dvije lokacije u prijedlogu koje bi se mogle hitno prenamijeniti. Jedna se nalazi kod Kudice ispod Iža, a druga kod Vrgade.  Tu su se prije uzgajale tune i sada  moramo provjeriti mogu li se one  prenamijeniti za uzgoj bijele ribe.