Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zaton – odlični rezultati još jedne uspješne sezone

Autor: Valentina Mlađen

06.09.2012. 22:00
Zaton – odlični rezultati još jedne uspješne sezone

Foto: Adam VIDAS



Iako se smještajni kapacitet nije znatno mijenjao u odnosu na prošlu godinu, u prvih osam mjeseci ove godine bilježi se rast od čak 8 posto u dolascima i noćenju


Na samom kraju zajedničke turističke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarskog lista u potrazi za najuređenijim mjestom naše županije posjetili smo malo, ali pitoreskno dalmatinsko mjesto Zaton. Destinacija poznata i po istoimenom obližnjem naselju TN “Zaton”, jednom od najatraktivnijih na našoj obali, i sama je i više nego atraktivna za ugodan boravak i odmor za pamćenje. Ne iznenađuje stoga da turisti ni u devetom mjesecu nisu napustili ovo malo mjestašce.
Porast od osam posto
Na turističku patrolu krećemo od Turističkog ureda Zatona koji se nalazi odmah uz državnu cestu i gdje nas s dobrim vijestima dočekuje direktorica TZ-a Zaton Dalija Pavlović. Iako se smještajni kapacitet nije značajno mijenjao u odnosu na prošlu godinu, u prvih osam mjeseci ove godine bilježe rast od čak 8 posto u dolascima i noćenju. Direktorica nas upućuje i u brojne novosti koje se odnose na različite segmente uređenja, a koje su, osim za lokalno stanovništvo, ključne i za podizanje turističke ponude na višu razinu. Radilo se tako i ove godine na izmjeni vodovodnih cijevi, električnim instalacijama, postavljanju rasvjete, asfaltiranju i drugim infrastrukturnim radovima u nekoliko zatonskih ulica. Dio je to projekta poboljšanja infrastrukture na kojem se radi svake godine. Također na nekoliko punktova u mjestu uređivala se hortikultura i to uglavnom na šetalištima, uz državnu cestu gdje su posađena i dva zelena otočića te je uređena javna zelena površina ispred crkve Sv. Nikole u mjestu. Također na mjestima starih suhozida zaraslih u travu niču novi kao dio tradicije.
Patrolu nastavljamo kroz mjesto. Smeđa signalizacija na svakom važnijem punktu ne dopušta nam da se izgubimo dok uživamo u vizuri uskih dalmatinskih kaleta i starih kamenih kućica. Dolazimo i do mjesne šetnice koja spaja plaže Pliš i Jaz, a iza nje nailazimo na povijesnu utvrdu Kaštel, jednu od arheoloških atrakcija Zatona.
Biciklizam za aktivni odmor
Brojni gosti zasigurno su primijetili i uređenje kompletnog obalnog pojasa i plaža, a do kraja godine u planu je i popločavanje i postavljanje dodatnih sadržaja uz plaže. Dodatna prednost zatonskih plaža je i neposredna blizina samom mjestu, a kad se tome doda potpuna opremljenost: kante za sitni otpad, tuševi, kabine, kemijski WC-i i klupe neizostavni su sadržaji, a za najmanje na plažama se nalaze i dječja igrališta, jasno je zašto gosti odabiru ovu destinaciju.
Čisto more Zatona skriva u svom podmorju bogatstvo arheološke građe, Antička luka Zaton jedan je od najvažnijih arheoloških lokaliteta ovog područja i još uvijek iznenađuje svojim tajnama.
Uz kupanje i sunčanje, te uživanje u autohtonoj gastroponudi za one koji žele provesti aktivan odmor tu je nova biciklistička staza napravljena u suradnji TZ-a Zaton s nekoliko okolnih turističkih zajednica uz, naravno, novu biciklističku kartu. Kad spomenemo blizinu TN “Zaton” koje nudi brojne aktivnosti od različitih sportova pa do jahanja jasno je zašto TZ Zaton ove godine bilježi porast.


Od zabavne glazbe do klapske pjesme




Kako bi gostima ljeto proteklo što sadržajnije iz TZ-a Zaton pripremili su i brojna ljetna događanja. Tako je početkom ljeta održano prvenstvo u Ultimate fightu, a igrao se i memorijalni malonogometni turnir. Koncert ljeta bio je onaj Dražena Zečića u kolovozu, dok je na Veliku Gospu uz ribarsku feštu pjevao Zoran Jelenković. Održana su i dva koncerta klasične glazbe u izvedbi polaznika Ljetne glazbene škole Zaton iz Slovenije. Stare običaje približili su gostima članovi zatonskog KUD-a “Kuntrada” na klapsko-pjesničkoj večeri i večeri dalmatinske spize “Materina kužina”.