Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrijeme je da se Zadru vrati stara slava

Autor: Valentina Mlađen

06.09.2013. 22:00
Vrijeme je da se Zadru vrati stara slava

Foto: PIXSELL



Tijekom jučerašnje konferencije za medije u Caffe galeriji Đina organizatori su najavili jaka umjetnička imena, ekskluzivne premijerne promocije knjiga, izložbe, koncerte


Sezona festivala u Zadru još uvijek nije gotova, u drugoj polovici rujna Zadar očekuje prvi književni festival, u novije vrjeme, u organizaciji izdavačke kuće Algoritam i Udruge zadarskih pisaca ZaPis – KaLibar Bestival, a kako sada stvari stoje ovaj prvi ne bi trebao biti posljednji od svoje vrste.
Tijekom jučerašnje konferencije za medije u Caffe galeriji Đina organizatori su najavili jaka umjetnička imena, ekskluzivne premijerne promocije knjiga, izložbe, koncerte. Za mjesto događanja odabran je Zadar upravo radi svoje duge i bogate književne tradicije, a urednik Algoritma Kruno Lokotar istaknuo je kako je uvjeren da je ovaj festival nudi nešto jedinstveno, iscrpno te best, a odatle i igra riječima u samom nazivu Bestival. Osim njega festival su predstavljali i pisac te član ZaPisa Želimir Periš te njegova kolegica iz udruge Staša Aras.
– Osim što smo ostvarili super suradnju s Krunom, Staša i ja već neko vrijeme u sadašnjost pokušavamo izvući prošlu slavu Zadra koji je u književnosti uvijek imao važne ličnosti i nekakav svoj vrhunac doživio početkom 20. stoljeća da bi onda polako sa sudbinom grada ta književnost na neki način pala u drugi plan. Zato nam je drago da se nadovezujemo na tu povijest, ali opet s najmodernijim i najaktualnijim imenima koje u programu imamo, rekao je Periš.
Želja organizatora je da festival bude više od pukog čitanja, da se pretvori u mjesto susreta, čitanja, novih ideja, da postane živi organizam, pojasnila je Aras.
– Jasna vam je intencija, mi ciljamo na otvoreni prostor, želimo da budemo ponuđeni gradu i grad nama, na neki način da budemo dio grada, da to bude mjesto i za emotivna, intelektualna i sva ostala sučeljavanja, rekao je Lokotar.
Ovaj festival je kruna rada književne udruge ZaPis koja posljednjih nekoliko godina u Zadru želi oživjeti književnu scenu.
– Ja sam potpuno siguran u uspjeh ovog festivala jer kada se udruže lokalne snage, a svega ovoga ne bi bilo moguće bez ZaPisa koji je uz riječki Katapult jedan od rijetkih primjera kako se isplati investirati u književnost, onda takvo ulaganje daje dobre plodove kakav će zasigurno biti i KaLibar Bestival, zaključio je Lokotar.
Uz knjige koje će se na malom sajmu uz festival moći kupiti po povoljnim cijenama, druženja s autorima i zabavni karakter festivala možemo samo odbrojavati dane do 19. rujna.