Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Brutalnost napada na Zadar bila je iznad svih očekivanja

Autor: Siniša Klarica

06.10.2008. 22:00
Brutalnost napada na Zadar bila je iznad svih očekivanja

Foto: Filip BRALA



Predsjednik Gradskog vijeća Zadra Zvonimir Vrančić, zajedno s zamjenicima gradonačenika Draženom Grgurovićem i Radom Škaricom, upriličio je primanje za hrvatske branitelje, njihove zapovjednike te rodbinu poginulih branitelja u obrani Zadra. Na te teške, tragične, ali i slavne dane od prije 17 godina, Vrančić se još jednom prisjetio jer kako kaže, “…jos uvijek se tako živo sjećamo teškog vremena i časnih događaja koji su osigurali ponosnu i svijetlu budućnost našeg grada, ali i trajno utjecali na živote svakog našeg sugrađana!”
 – Neprijatelj je 4. listopada te godine napao grad iz svih oružja, s kopna, mora i zraka, a vojarne s neprijateijskom vojskom bile su unutar samog grada i na njegovim rubovima. Tri dana je tisuće granata neprekidno i bjesomućno padalo po civilnim objektima,  bolnici, sakralnim objektima, spomenicima, muzejima, kazalištu, školama, po stambenim objektima i ulicama našeg grada, a snajperisti su bill raspoređeni po krovovima i prozorima neprestano prijeteći i otimajući živote Zadrana, dodao je Vrančić.
Vrančić je potvrdio kako su branitelji Zadra, nekoliko mjeseci prije toga pripremali za takvu mogućnost, neprijateljskog napada, ali je brutalnost napada je bila iznad svih očekivanja. Kako su ti velikosrpski ideolozi imali veliku nadmoć u vojnoj tehnici, grad je tih dana teško stradavao u nezamislivom agresorskom pohodu. Ipak, unatoč svih otežavajućih okolnosti, uz teške žrtve, stradanja i rušenja grada, tek oformljene vojne i policijske postrojbe obranile su grad.
– Zapravo, baš u tim najtežim danima, u obilju ljudskosti i zajedništva među nama, funkcionirali smo izvanredno. Kako vrijeme prolazi to smo više svjesni vrijednosti tada izbrisanih razlika medu nama, tog osjećaja bliskosti, jedinstva i suosjećanja u najtežim situacijama. Čast je i ponos baštiniti taj osjećaj pripadnosti svom gradu i domovini, ali i obveza prenositi ga dalje svojoj djeci i unucima, rekao je predsjednik zadarskog gradskog vijeća.
 Vrančić je podsjetio da su za to mnogi dali svoje zivote, izgubili zdravlje, izgubili najmilije. Među tima, po Vrančiću najzaslužnijima, je i general Ante Gotovina u čiju nevinost ne dvoji.
Okupljenima se obratio i zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, koji podsjetio da su Zadrani te 1991. bili jedno u silnoj želji ostvarenja slobode svoga grada i svoje domovine. To je, kaže prvi čovjek Crkve u Zadru, ostvareno u jednom prevažnom povijesnom razdoblju.
–  Sad nam preostaje pogled prema budućnosti, ne zaboravljajući nikako ono što se dogodilo. To ćemo činiti iz godine u godine, mislim sve bolje i sve dublje. Onda ćemo to prenosti našim mlađima, jer se to ne smije  se nikad zaboraviti što se, zašto i tko učinio. Ponosni smo na to mi sudionici tog vremena, ali taj ponos moramo osigurati na one koje dolaze, jer za njih smo gradili ove temelje. Kao što nas je tad vodila  silna želja za slobodom, nek nas sad vodi želje za potvrđivanjem tad ugrađenih vrednota, rekao je msrgr. Prenđa.
Prenđa je podsjetio da živimo u doba relativizacije svega, pa i žrtava, o čemu svjedoči i kako je rekao nadbiskup “… malo prije spomenuto ime:” Prenđa se tu neizravno obratio i generalu Gotovini i njegovom primjeru relativizacije doprinosa obrani ne samo grada nego i cijele države.