Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Karamarko novi “zadarski” kadar u Vladi

Autor:

06.10.2008. 22:00
Karamarko novi “zadarski” kadar u Vladi


I u prošloj i u  aktualnoj Sanaderovoj Vladi bili su snažno zastupljeni zadarski kadrovi. U prvom sazivu Kalmeti i Lovrin društvo je činio ministar zdravstva Neven Ljubičić, a nakon odlaska Lovrin ponovno je ušao jedan ministar sa zadraskog područja, Tomislav Karamarko, doduše ne u resor odlazeće Lovrin.
Tomislav Karamarko rođen je 1959. godine u Zadru, po zvanju je profesor povijesti, podrijetlom je iz Kruševa kod Obrovca. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – smjer povijest, govori ruski i engleski jezik.  Osim čelnih dužnosti u privatnim tvrtkama, Karamarko je u vrijeme Tuđmanove vlasti bio načelnik PU zagrebačke, 1996. godine pomoćnik ministra, šef kabineta predsjednika Vlade RH od 1991. do 1992. godine, šef kabineta predsjednika Sabora od 1992. do 1993. godine, šef izbornog stožera Stjepana Mesića 2000.,  savjetnik za nacionalnu sigurnost i predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost od 2000. do 2002. godine. Bio je savjetnik u Hrvatskom autoklubu i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Zagrebačkih cesta. Na mjesto ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) imenovan je u rujnu 2006.
Šef SOA-e Tomislav Karamarko koji bi trebao postati novi ministar unutarnjih poslova nije želio davati izjave, a nedostupan je bio i Vladimir Faber, vjerojatni budući ravnatelj policije
Ivan Šimonović, profesor na Pravnom fakultetu koji bi trebao postati novi ministar pravosuđa, izjavio je kako je i proteklih godina kao nestranačka osoba prihvaćao teške poslove.   “Ulazio sam u to jer sam smatrao da se isplati sudjelovati uz sve rizike”, kazao je Šimonović za HTV.
Novi ministar pravosuđa Ivan Šimonović na Pravnom fakultetu u Zagrebu predaje predmete Opća teorija prava i države i Međunarodni odnosi i diplomacija. U više je navrata bio zamjenik ministra vanjskih poslova RH, a bio je i veleposlanik i stalni predstavnik RH pri UN-u u New Yorku od 1997. do 2003.
Vladimir Faber jedan je od osnivača jedinice specijalne policije Alfa i njezin ratni zapovjednik. Bio je i zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke u vrijeme kad je njezin šef bio Tomislav Karamarko. Kada je ministar policije bio Ivica Kirin, 2005. postavio ga je na mjesto šefa osječke policije. Faber je, uz ostalo, bio zadužen za istrage ubojstva civila iz 1991. Nakon završetka istraga pokrenut je sudski proces za tzv. slučajeve ‘selotejp’ i ‘garaža’, u kojem je prvooptuženi Branimir Glavaš. Faber u svibnju prošle godine odlazi na mjesto savjetnika ministra unutarnjih poslova.