Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanader smijenio Rončevića, Lovrin i Benka

Autor:

06.10.2008. 22:00
Sanader smijenio Rončevića, Lovrin i Benka


Premijer Ivo Sanader najavio je sinoć smjenu ministara unutarnjih poslova i pravosuđa Berislava Rončevića i Ane Lovrin te ravnatelja policije Marijana Benka, kao i donošenje “antimafijaškog zakona”.
Sanader je na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj zbogubojstva Ivane Hodak najavio da će Rončevića na dužnosti ministra unutarnjih poslova zamijeniti dosadašnji ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Tomislav Karamarko, da će novi ministar pravosuđa biti Ivan Šimonović, a novi ravnatelj policije Vladimir Faber. Novi ravnatelj SOA-e postat će sadašnji Karamarkov pomoćnik za operativu Josip Buljević.
Naglasio je da je Ivan Šimonović nestranački čovjek i poznati stručnjak, te ponovio kako “nije važno tko će biti, i iz koje stranke, nego je važno da se svi skupa odlučno obračunamo s kriminalom i da sugeriramo svim kriminalcima da im ovo više neće prolaziti”.
Sanader je rekao da su kasno poslijepodne u Vladi provedene konzultacije, nakon kojih javnosti želi poslati snažnu poruku da će Vlada i hrvatske državne vlasti učiniti sve da se otkriju počinitelji gnjusnog ubojstva.  Najavio je i donošenje svojevrsnog antimafijaškog zakona, po uzoru na rješenja u drugim europskim zemljama.
“Nećemo dopustiti, ni pod koju cijenu, da Hrvatska i Zagreb, ili bilo koji drugi grad budu nesigurno mjesto za življenje i stanovanje. Nećemo dopustiti da organizirani kriminal stvara dojam u javnosti da može raditi što god hoće bez sankcija, a taj dojam, čini mi se, pokušavaju stvoriti i zato ćemo ići, kao i do sada, u najodlučniju borbu protiv organiziranog kriminala, protiv mafije”, rekao je Sanader.
Kazao je i kako od policije i svih mjerodavnih institucija “traži da svoj posao obavljaju na način na koji su i zbog kojeg su postavljeni”, te poručio da su kadrovske promjene poruka da će se državne vlasti obračunati s organiziranim kriminalom.
“Što se tiče kadrovskih promjena, neka se shvati odlučnost da ćemo se isto tako odlučno obračunati s organiziranim kriminalom i onima koji na jedan ili drugi način pokušavaju sugerirati da je Hrvatska mafijaška zemlja”, poručio je Sanader.
Na pitanje je li se moralo dogoditi ubojstvo mlade žene da bi došlo do smjena na čiju se nužnost u više navrata upozoravalo, Sanader je odgovorio kako “to jedno s drugim nema veze”.
“Razlog je odlučnost da se obračunamo s organiziranim kriminalom s još većom odlučnošću nego do sada i najava da u Hrvatskoj više neće biti siguran nitko tko pokušava raditi nešto ovakvo”, rekao je Sanader.
Izvijestio je i da se čuo s predsjednikom Stjepanom Mesićem, s kojim je dogovorio održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, najvjerojatnije u petak, nakon što se obojica vrate iz inozemstva.