Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Avina majka “mozak” operacije iznude novca od profesora Nižića

Autor: Suzana Bandić

06.10.2009. 22:00
Avina majka “mozak” operacije iznude novca od profesora Nižića

Foto: Filip BRALA



Profesor Živko Nižić svojoj je studentici Avi Karabatić uputio nekoliko „vrućih” SMS poruka i telefonskih poziva što je ona iskoristila za ucjenu koju je i ostvarila u dogovoru s majkom i dečkom
Nakon što ih je zbog ucjene zadarskoj policiji prijavio sveučilišni profesor  i pročelnik zadarskog Odjela za talijanistiku Dr. Sc. Živko Nižić (65), istražnom sucu Županijskog suda u Zadru danas su poslijepodne privedeni Ava Karabatić (24), splitska manekenka koja u Zadru studira talijanski i latinski jezik, njezin dečko Špiro Miličić (24) i Sanja Karabatić (39), Avina majka. 
Splitski trojac se sumnjiči da su u vremenu od 30. rujna do 6. listopada ucjenjivali Nižića tražeći od njega novac, te da su u tom razdoblju od njega iskamčili najmanje devet tisuća eura.
Profesora su imali „u šaci” jer je tijekom posljednjih šest mjeseci, otkako je za vrijeme ispitnih rokova s njom razmijenio telefonski broj, studentici u više navrata upućivao SMS poruke i telefonske pozive neumjesna i kompromitirajućeg sadržaja. Navodno je Ava profesoru uzvraćala na te poruke sve do prije tri mjeseca kad je započela vezu s Miličićem, izbacivačem iz najnovijeg zadarskog narodnjačkog kluba „Skiper”. 
Široj javnosti Ava je poznata po tome što je daljnja rodica francuskog rukometaša Nikole Karabatića, ali i po ovoljetnoj navodnoj avanturi s rukometašem Ivanom Balićem. Nakon što je u medijima „osvanula” kao najnovija Balićeva ljubav, Avi su započeli pristizati i prvi angažmani, pa je tako mlada manekenka dobila i ponudu magazina „Klik” iz Zagreba. Na to snimanje na kojemu se djelomično i obnažila, manekenka je povela i svog novog dečka, a sve to je u konačnici rezultiralo manjkom novca za njihove prohtjeve. Stoga je njezina majka Sanja, koja je kako doznajemo bila „mozak” cijele ove nesvakidašnje priče,  smislila scenarij za brzu zaradu pa je u dogovoru sa svojom miljenicom 30. rujna poslala njezina dečka po prvi „utržak” u iznosu od dvije tisuće eura.
U strahu za svoj posao i ugled, a nakon što mu je ovaj telefonski zaprijetio kako će sadržaj poruka koje je slao njegovoj djevojci dati u javnost, Nižić je pristao platiti šutnju. No, to nije bilo duga vijeka. Naime, trojcu se njihov plan omilio pa su profesora nazvali ponovno već stradan, 1. listopada, i od njega zatražili još sedam tisuća eura. Iako se pravdao kako on nema novca trojac nije odustajao pa je profesor odlučio o cijelom slučaju obavijestiti policiju i traženi im novac predati u njihovoj nazočnosti.
U dogovoru s policijskim djelatnicima Odjela zadarskog krima, Nižić je s Miličićem dogovorio isplatu na Autobusnom kolodvoru pod izlikom kako tamo ima bankomat. Miličić je „progutao mamac” i ne sluteći ništa u utorak,  6. listopada,  oko 18 sati došao na dogovoreno mjesto, no, u trenutku kada je od Nižića uzimao označeni novac, policajci su ga uhvatili na djelu i uhitili. Nedugo potom u Drugu policijsku postaju radi kriminalističke obrade dovedene su i njegove suučesnice Ava i njezna majka, a potom su svo troje privedeni dežurnom istražnom sucu Anti Aniću kojemu su djelo djelomično priznali. Nakon saslušanja Anić je Avu i njezinu majku pustio na slobodu dok je njezina dečka Špira zadržao u pritvoru.
– Zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke muškarcu je određen pritvor u trajanju do mjesec dana, a obje osumnjičenice su puštene jer nije bilo osnove za njihovo zadržavanje – kratko je prokomentirao sudac Anić nakon što je više od tri sata saslušavao trojku te dodao kako još mora saslušati oštećenog te zatražiti na uvid sve poruke i pozive.