Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Ameriku s ugovorenim poslom

Autor: Valentina Mlađen

06.10.2009. 22:00
U Ameriku s  ugovorenim poslom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon “Au pair” programa za dadilje u Americi  tvrtka BHV Education u Zadru predstavlja još jedan program  pod nazivom “Work&Travel”. Prezentacija ovog programa za  sve zainteresirane studente u Zadru održala se u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru.
 Kao što samo ime kaže radi se o još jednom programu koji  omogućuje rad u stranoj zemlji, Americi, i osim zarade  omogućuje putovanje te upoznavanje nove kulture. Ovaj  program namijenjen je prvenstveno studentima u dobi od 18 do  30 godina, nije bitno jesu li to redovni ili izvanredni studenti,  važno je samo da su studiraju. Program je kao i ostali programi  tvrtke BHV Education pod pokroviteljstvom American State  Departmenta tako da su svi poslodavci provjereni i sigurnost  studenata je na  visokom nivou.
– Uvjeti za prijavu za ovaj program jesu da svi  koji se prijave  budu studenti,  da imaje znanje  engleskog jezika  na razini svakodnevne komunikacije i da mogu  putovati u vremenu dok program traje, otprilike od 1. svibnja  pa do 7. listopada. Također,  naša preporuka  je da se zainteresirani prijave  što prije jer kad  se prijavite moći  ćete birati bolje  poslove, objasnila je uvjete za  prijavu Ivana  Tihi, organizator  promidžbenih  aktivnosti iz tvrtke BHV Education.
Poslovi za koje  se studenti prijavljuju su sezonski poput rada u  motelima, casinu, kafićima, hotelima itd. Plaća ovisi o poslu na  koji se prijavljuju studenti, a cijena sata se kreće između pet i  deset dolara po satu. Radi se oko pet do šest sati dnevno, tj. 40  sati tjedno, ali sve ovisi o poslodavcu. Najčešće poslodavac  osigura i smještaj te hranu.
 Nakon završetka radnog dijela programa sudionik programa  dobije jednomjesečni, tj. tridesetodnevni boravak u zemlji koji  može iskoristiti za putovanje. Za prijavu na program potrebno  je zadovoljavati uvjete te popuniti aplikaciju. Nakon toga  zainteresiranima se šalje lista poslova na kojoj imaju sve  podatke o radnom vremenu, plaći i poslodavcu. Lista poslova  sastavlja se prema podacima koje student popuni u aplikaciji.
Nakon što student odabere poslodavca uplaćuju se svi  troškovi te se u svibnju kreće na putovanje i posao. Zarada  pokriva troškove života, uplaćeni novac za program te je  moguće nešto i uštedjeti. “Work&Travel” program počeo je još  1995. i za sada je jedan od najpopularnijih programa tvrtke  BHV Education, a od sada dostupan i u Zadru.