Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grgurović razgovarao o studentskim problemima

06.10.2010. 22:00
Grgurović razgovarao o studentskim problemima


Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora okupili su se na redovitoj mjesečnoj sjednici u Zadru. U gradskoj vijećnici primio ih je i pozdravio zamjenik gradonačelnika grada Zadra Dražen Grgurović.
– Kao grad koji teži biti studentski grad što smo uvelike i ostvarili želimo biti dio hrvatske sveučilišne zajednice. Na tome aktivno i radimo što dokazuju brojni važni projekti u kojima sudjelujemo i kojima kao lokalna vlast dajemo veliku potporu. Sveučilište je srce svakoga grada i zato nam je posebno drago da se ovakvi skupovi, koji doprinose jačanju studentske zajednice u Zadru i napredovanju grada Zadra kao studentskog grada održavaju kod nas, predstavio je na samom početku susreta Grgurović gradsku politiku. Na toj potpori zahvalila mu je i predsjednica Studentskog zbora u Zadru Ana Šašek i istaknula nadu u nastavak uspješne suradnje.
Sjednicom Hrvatskog studentskog zbora koja se svaki mjesec održava u drugom sveučilišnom gradu predsjedat će Vide Popović, zamjenik predsjednika Hrvatskog studentskog zbora te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Uz njega na primanje su stigli i drugi predstavnici Hrvatskog studentskog zbora: Ivan Žižić, predstavnik Sveučilišta u Splitu, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Ana Šljivović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Puli Stjepan Vuger te predstavnik Vladimir Slipčević, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku Marko Šimić te predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru Ana Šašek i članica Senata zadarskog sveučilišta Mateja Rožanković. Zamjenik predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Vide Popović iskoristio je tijekom primanja priliku da ukratko iznense aktualne probleme o kojima će na sjednici biti riječi. Uz općenite probleme vezane za pitanje svih hrvatskih studenata posebno će se osvrnuti na aktualno stanje na Sveučilištu u Zadru pokrenuto nedavnim zaključcima donesenim na zadnjoj sjednici Senata te peticijom koja je proizišla kao odgovor na zaključke te sjednice.
– Peticija pokrenuta na zadarskom sveučilištu potaknula je pitanje vječnog problema s kojim se studenti svakodnevno susreću, a to je donošenje odluka u zadnji tren koje su često nepovoljne za studente što se upravo dogodilo u Zadru. Razgovarat ćemo i o problemu svih svečilišta i veleučilišta u Hrvatskoj koji se odnosi na neujednačeno provođenje odluka Ministarstva, a potom i Rektorskog zbora što dovodi do različite visine školarina, cijene studentskih domova kao i kriterija na različitim sveučilištima i veleučilištima, ukratko je iznio Popović. Također je u svom obraćanju istaknuo kako je u Zadru uočen jako dobar odnos lokalne vlasti sa studentskom zajednicom, ali još uvijek ima pitanja na kojima treba raditi. Zadar je pohvaljen i kao grad koji jedini u potpunosti subvencionira javni gradski prijevoz studentima.
Jedna od tema koja će biti pokrenuta na sjednici Hrvatskog studentskog zbora, a za koju se zainteresirao i sam Grgurović pitanje je provođenja odluke o neplaćanju studija. Tko će imati besplatan studij i po kojim uvjetima pojasnio je Popović.
– Geneza problema u traženju u vezi školarna proteže se od prije dvije godine kada su održani veliki studentski prosvjedi i blokade. Pod pritiskom tih traženja Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o neplaćanju školarina za obje godine diplomskih studija te za prvu godinu preddiplomskih studija. Cilj je da od plaćanja budu oslobođeni samo redoviti studenti u smislu da na vrijeme izvršavaju svoje studentske obaveze i to na taj način da ispite koje su položili u sklopu jedne akademske godine ne plaćaju, a da im se po ECTS bodovima naplaćuju ispiti koje prenose u iduću godinu a koje imaju pravo prenijeti, objasnio je Popović istaknuvši kako je problem nastao u činjenici da su studenti ranijih generacija, upisani prije ove odluke zakinuti i u nepravednom položaju. Nažalost dugoročno rješenje po pitanju školarina morat će se još čekati iako je ostvaren određeni napredak. A o tom pitanju kao i drugim problemima vezanim za studiranje na našem i drugim sveučilištima zasigurno će se još pisati.