Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uz Dan neovisnosti Zadrani slave Sv. Šimu

06.10.2010. 22:00
Uz Dan neovisnosti Zadrani slave Sv. Šimu


Svečano misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Koncelebrirano slavlje u 19 sati predvodi gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. U subotu 9. listopada u 18 sati u svetištu Sv. Šime započinje misa za bolesnike


Svečana Večernja uoči proslave blagdana Sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra održat će se u četvrtak 7. listopada u crkvi Sv. Šime u Zadru, s početkom u 19 sati. Za to će vrijeme zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić svečano predati dio relikvije svetog Šimuna izaslanstvu patrijarha Grčko-pravoslavnog patrijarhata Teofila III. Relikviju će preuzeti nadbiskup Teofilakt, metropolit Jordana, patrijarhalni vikar za cijeli Grčko-pravoslavni patrijarhat, u pratnji arhimandrita oca Makarija Mavrogiannakisa, patrijarhalnog vikara Katra i Bahreina.
 Blagdan Sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra, svečano se slavi u petak 8. listopada u njegovu svetištu u Zadru. Svete mise su u 7 i 8.30 sati, a u 17 sati je misa s blagoslovom djece. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Koncelebrirano slavlje u 19 sati predvodi gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. U subotu 9. listopada u 18 sati u svetištu Sv. Šime započinje misa za bolesnike. Svečeva raka za pohod vjernika koji žele iskazati štovanje svetom Šimunu bit će otvorena na sam blagdan i tijekom osam dana od blagdana. Prigoda za svetu ispovijed bit će prije svake svete mise.  Povijest Zadra i njegove Crkve na poseban je način povezana sa štovanjem svetog Šime i njegovom prisutnošću ostvarenom Božjom providnošću. Starac Šimun, pravedan i bogobojazan, primio je dijete Isusa u ruke kad su ga Marija i Josip donijeli prikazati u hram. Tada je izgovorio riječi: “Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.”