Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Plodovi stankovačke zemlje

06.10.2011. 22:00
Plodovi stankovačke zemlje


Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje u Stankovcima su već tradicionalna svečanost. Pripremajući kruh i krušne proizvode, vodimo računa o modernom vremenu u kojemu živimo, ali istovremeno ne zaboravljamo na starinske, autohtone recepture, zanate i alate koje su nam u naslijeđe ostavili naši preci – Boris Miletić, ravnatelj Osnovne škole “Petar Zoranić”


Osnovna škola “Petar Zoranić” iz Stankovaca spremna je za županijsku smotru “Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje” koja se danas održava u bibinjskog Osnovnoj školi “Stjepan Radić”. Naime, mali Stankovčani jučer su zajedno sa svojim nastavnicima u Osnovnoj školi Stjepana Radića školskom smotrom obilježili Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje. Prigodnom svečanošću, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvalili su Bogu na svim plodovima, radostima i darovima kojima su tijekom godine podareni.
Inače, organizatori Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje su Udruga Lijepa naša, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Agencija za odgoj i obrazovanje. Ovom smotrom, koja se u Hrvatskoj u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, održava tijekom mjeseca listopada, pridonosi se potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta, odnosno učenika i prirode.
Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, u Osnovnoj školi “Petar Zoranić” održavaju se dugi niz godina, a u ovogodišnjoj školskom smotri sudjelovalo je preko 200 učenika, od prvog od osmog razreda. Desna ruka, kao i svake godine, školarcima su bili njihovi roditelji, kojima oni nesebično zahvaljuju na pomoć pri maštovitim kreacijama kruha i krušnih proizvoda, nastalih od različitih vrsta tijesta. Uz različite vrste kruha, u školi su izloženi i plodovi zemlje stankovačkog kraja – raznovrsno voće i povrće, različito sjemenje te stari alati koji su se koristili ili se još uvijek koriste u obradi zemlje i pripremi kruha.
Boris Miletić, ravnatelj Osnovne škole “Petar Zoranić”, istaknuo je kako su Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, u Stankovcima s godinama postali dio tradicije. Izloženi proizvodi, rezultat su suradnje učenika, roditelja i nastavnika, na što su Stankovčani iznimno ponosni. Plodovi kruha i plodovi stankovačke zemlje, koje je blagoslovio fra Marko Nimac, danas će biti izloženi na županijskoj smotri u Bibinjama.
– Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje u Stankovcima su već tradicionalna svečanost. Pripremajući kruh i krušne proizvode, vodimo računa o modernom vremenu u kojemu živimo, ali istovremeno ne zaboravljamo na starinske, autohtone recepture, zanate i alate koje su nam u naslijeđe ostavili naši preci, govori ravnatelj Miletić, dodajući da su kruh i plodovi zemlje iz stankovačkoj kraja prije nekoliko godina bili na državnoj smotri u Belom Manastiru, gdje su bili naveliko pohvaljeni.
Ovogodišnja državna, svehrvatska smotra Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje održat će se u Krapinsko-zagorskoj županiji. Smotra je najavljena za nedjelju, 9. listopada.