Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Smanjena mu kazna pa je nakon 18 mjeseci pritvora pušten na slobodu

06.10.2011. 22:00
Smanjena mu kazna pa je nakon 18 mjeseci pritvora pušten na slobodu


– On nije “diler” u klasičnom smislu te riječi. Radi se o tipičnom ponašanju za ovisničku populaciju kada jedan ovisnik pomaže, odnosno rješava drugom određenu količinu opijata – naglasio je u svom završnom govoru prije izricanja presude, Bukšin odvjetnik Ljubo Pavasović Visković


Nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo presudu kojom je Pažanin Frane Bukša osuđen na tri i pol godina zatvora zbog droge te zatražio ponavljanje sudskog postupka, on je u četvrtak nepravomoćnom presudom osuđen na četiri mjeseca manje, odnosno na zatvorsku kaznu od tri godine i mjesec dana.
U obrazloženju presude sutkinja Grancarić je kratko navela kako je dokazano da je Bukša prodao Fabijaniću desetak grama heroina što proizlazi iz njegova priznanja i telefonskog komuniciranja.
– Što se pak, tiče optužbe da je od nepoznate osobe od veljače do travnja kupovao drogu kako bi je dalje prodavao. To nije dokazano. U otegotne okolnosti pri donošenju odluke o visini zatvorske kazne Sudsko je vijeće moralo uzeti u obzir optuženikovu dosadašnju osuđivanost, a u olakotne smo okolnosti cijenili njegovo primjereno držanje i stav pred sudom, djelomično priznanje, kajanje te činjenicu koju su utvrdili vještaci, a to je da je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv – pojasnila je Grancarić.
Prije izricanja presude uslijedili su završni govori optužbe i obrane. Tako je tužitelj Slobodan Denona za optuženog Bukšu zatražio da ga se proglasi krivim i zadrži u pritvoru u kojem je od dana uhićenja jer je, kako je rekao, dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno, a i Bukša je priznao da je početkom veljače prošle godine svom sugrađaninu, Nedjeljku Fabijaniću prodao desetak grama heroina. Također, premetačinom njegovog doma, policajci su još pronašli tri paketića “trave” i jedan paketić hašiša.
– Optuženik je to u svojoj obrani potvrdio, a potvrdili su i nalazi vještaka-tokiskologa. Stoga predlažem da ga se oglasi krivim zbog neovlaštenog prodavanja i posjedovanja droge u cilju daljnje prodaje – rekao je tužitelj Denona.
Bukšin odabrani branitelj, zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković u svom je završnom govoru istaknuo kako nema dvojbe da je Bukša kriv za ono što mu se stavlja na teret, no postavlja se pitanje je li kriv za svaku od “pojedinih inkriminacija za koje je optužen”.
– Optuženik je priznao da je Fabijaniću prodao heroin. U ostalom dijelu, on optužbe negira tvrdeći kako je droga pronađena u stanu bila samo, jedino i isključivo za njegove osobne potrebe, a ne za “dilanje”. I Vrhovni je sud u tom dijelu presudu ukinuo tvrdeći kako to nije nedvojbeno dokazano tim više što je Frane Bukša, ovisnik. Kod njega nije pronađen ni klasični, uobičajeni pribor za “dilanje”. On nije “diler” u klasičnom smislu te riječi. Riječ je tipičnom ponašanju za ovisničku populaciju kada jedan ovisnik pomaže, odnosno riješava drugom određenu količinu opijata – zaključio je Pavasović Visković zatraživši za svog klijenta puštanje iz pritvora.
A, prije toga, Bukša je u svojoj obrani kratko naglasio kako se duboko kaje zbog svega što je učinio te da se smatra djelomično krivim i to samo u onom dijelu optužnice kojom se teretio za prodaju heroina “kolegi” Fabijaniću.
– Već 18 mjeseci, koliko sam u pritvoru, došao sam pameti. Što se tiče Fabijanića, mi smo se sreli dan ranije, a on me pitao mogu li mu “srediti” desetak grama heroina. Ja sam mu odgovorio da ću vidjeti. Dan kasnije me nazvao, a ja sam u međuvremenu uspio nabaviti taj heroin od jednog poznanika i to sam mu “sredio”. Žao mi je i kajem se. Što se tiče “trave” i hašiša koji je pronađen u mom stanu, to je bilo samo za mene. Želim istaknuti, što se tiče optužbe da sam od 10. veljače pa do 15. travnja prošle godine nabavljao veće količine marihuane, hašiša i heroina kako bi ga prodavao – to odlučno i u cijelosti poričem – rekao je u svoju obranu Bukša, pohvalivši se kako od kada je u pritvoru ne uzima nikakve lijekove te da se osjeća super, jer nije imao nikakvih apstinencijskih kriza.
Nakon izrečene presude, Frane Bukša je pušten na slobodu do pravomoćnosti presude.