Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrančić: Licitiranje s Gotovininom slikom je politikanstvo

06.10.2011. 22:00
Vrančić: Licitiranje s Gotovininom slikom je politikanstvo


Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić neće vratiti sliku počasnog građanina Zadra generala Ante Gotovine na zid male vijećnice Grada Zadra. Nakon svečanosti povodu Dana obrane Zadra dio hrvatskih zapovjednika nazočnih na svečanosti u atriju Providurove palače, odgovarajući na novinarska pitanja, založio se za ponovno vraćanje slike u vijećnicu. Stoga su gradonačelnika Vrančića nakon današnjeg polaganja vijenaca na Gradskom groblju povodu Dana neovisnosti, novinari zapitali hoće li vratiti i sliku Gotovine na gradske bedeme i u malu vijećnicu.
– Ne, takav zahtjev ja nisam dobio od branitelja. To se povremeno spomene, ali to nikad nije bio zahtjev branitelja. Imam vrlo dobre i vrlo česte komunikacijske odnose s braniteljskim udrugama. Procjenjujem da se to spomene više u neke politikanske svrhe, nego u stvarnoj želji da se pomogne generalu, rekao je gradonačelnik Vrančić.
Vrančić je nastavio kako je Gotovina “nesretno stradao”, jer svi Zadrani, kaže Vrančić, znaju da je Gotovina nevin čovjek koji nije počinio nikakav zločin. Stoga se teško pomiriti da on kao nevin čovjek leži i zatvoru.
–  Međutim, takav je stjecaj okolnosti, ali što se tiče Grada Zadra mi stojimo u raznim komunikacijama s ljudima od utjecaja kako bi im predočili istinu o situaciji u Zadru i generalu Gotovini. Nastojimo mu pomoći na sve moguće načine, ali s obzirom na kompliciranost odnosa s Haškim sudom, nastojimo mu ne odmoći, rekao je između ostalog Zvonimir Vrančić.
Slika generala Gotovine maknuta je iz Male vijećnice Grada 2004. tijekom posjete tadašnjeg britanskog veleposlanika Johna Ramsdena Zadru. Ramsden je tad iz protesta prekinuo tiskovnu konferenciju pa je slika sklonjena. O vraćanju slike Vrančić je još proljetos rekao kako će pričekati pravomoćnu presudu Haškog suda.


 GRAD ZA PUT U HAAG DAO 40.000 KUNA


– Grad Zadar vrlo konkretno pomaže obitelj generala Gotovine, ali s time ne želimo licitirati, rekao je na gradonačelnik Zvonimir Vrančić nakon polaganja vijenaca u povodu Dana neovisnosti.
Kako gradonačelnik nije otkrio o čemu se točno radi, a pretpostavljalo se da se radi o financiranju odlaska u Haag, o istom smo priupitali predsjednika zadarskog ogranka Zavjeta Borisa Mužanovića.
– Grad nam je za put donirao 40.000 kuna, potvrdio je Mužanović.