Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar sutra slavi sv. Šimuna

06.10.2011. 22:00
Zadar sutra slavi sv. Šimuna


Svečanu Večernju uoči blagdana, 7. listopada u svetištu Sv. Šime u Zadru s početkom u 19 sati predvodi mons. Ratko Perić


U subotu 8. listopada slavi se blagdan Sv. Šime, zaštitnika grada Zadra. Koncelebrirano misno slavlje u crkvi sv. Šime u Zadru u 11 sati predvodi mons. dr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup. Euharistijsko slavlje u 19 sati predvodi mons. Milivoj Bolobanić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Svete mise u crkvi zadarskog zaštitnika svetog Šime su još u 7 i 8.30 sati, a misa u 17 sati bit će s blagoslovom djece.
Svečanu Večernju uoči blagdana u petak 7. listopada u svetištu Sv. Šime u Zadru s početkom u 19 sati predvodi mons. Ratko Perić.
Starac Šimun
Povijest Zadra i njegove Crkve na poseban je način povezana sa štovanjem svetog Šime i njegovom prisutnošću ostvarenom Božjom providnošću. Starac Šimun, pravedan i bogobojazan, primio je dijete Isusa u ruke kad su ga Marija i Josip donijeli prikazati u hram. Pri tome je izgovorio riječi: “Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.”
Grob svetog Šime najprije je bio u Carigradu. Za vrijeme križarskih vojni (ratova), godine 1203. snažna oluja zahvatila je brod jednog mletačkog plemića u blizini Zadra. Drugim riječima, štovanje sv. Šime u Zadru seže u daleku prošlost kad je prema pučkoj predaji jedan brod ploveći na putu iz Palestine u Veneciju u blizini Zadra zahvatila velika oluja. Na tom brodu bio je plemić koji je iz Palestine nosio tijelo sv. Šimuna. Zbog nevremena zadržao se u predgrađu Zadra u hospiciju nekog samostana, a u samostanskom groblju pokopano je svečevo tijelo. Plemić se razbolio i na samrti poručio redovnicima da prouče njegove stvari, jer će tako otkriti važne podatke. Nakon smrti putnika redovnici su na njegovom vratu pronašli zapis prema kojemu su saznali da je pokopano tijelo koje je putnik sa sobom donio tijelo sv. Šimuna. U to vrijeme, trojici gradskih rektora u snu se objavilo da je tijelo iz samostanskog predgrađa zapravo tijelo sv. Šime. Rektori su se sreli na putu prema samostanu te su jedan drugome ispričali san. Nakon što je o svemu tome saznao nadbiskup, tijelo sv. Šime preneseno je u crkvu svete Marije Velike gdje su ga štovali brojni vjernici, što je popraćeno raznim čudesima.
“Raka sv. Šimuna”
Zadrani su zatim u čast sv. Šimi sagradili crkvu te je postao jedan od zaštitnika grada Zadra. Tijelo sv. Šime položeno je u zlatarsko remek-djelo “Raku sv. Šimuna”, izrađenu od cedrova drveta i obloženu reljefnim srebrnim pločama, teškim 250 kilograma. To je dar hrvatsko-ugarske kraljice Elizabete Kotromanić.
Raku sv. Šime u svečevoj crkvi u Zadru drže dva velika barokna brončana anđela. Ovom prigodom zanimljivo je spomenuti razdoblje zadarske povijesti druge polovice XIV. stoljeća. Zadar je tada bio gradska komuna na putu prema potpunoj samostalnosti i napretku. Kraljica Elizabeta Kotromanić, žena kralja Ludovika Anžuvinca naručila je škrinju za tijelo sv. Šime. Škrinju sv. Šime izradio je zlatar Franjo iz Milana u vremenu od tri godine. Godine 1358. u sakristiji franjevačke crkve u Zadru sklopljen je mir između hrvatsko – ugarskog kralja Ludovika i Mletačke Republike. U to je vrijeme zlatar Franjo iz Italije, gradića blizu Milana došao u Zadar. Spis koji govori o naručivanju škrinje kraljice Elizabete od zlatara Franje datira 5. srpnja 1377. godine. Tog je datuma u Gradskoj loži sa zlatarom Franjom sklopljen ugovor o izradi škrinje. Elizabeta je za svog posjeta Zadru 1383. godine darovala škrinji krunu i kalež. Svečeva škrinja je 1632. godine prenesena u crkvu sv. Šime.