Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Gloria priča samo o motorima, konjskim snagama i brzinama

06.10.2013. 22:00
Gloria priča samo o motorima, konjskim snagama i brzinama


Rad ispod haube, pa čak i napredni rad na solarnim ili električnim automobilima za ovu djevojku nije ništa posebno – kad se priča o konjskim snagama, brzini, motorima i sličnim temama, Gloria uvijek ima što za reći.


Gloria Pevalović prva je djevojka, tj. prva automehatroničarka u povijesti Zadarske županije i svakako Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru u kojoj brusi svoj automehatroničarski zanat. S kolegama iz škole Gloria je sudjelovala na nedavnoj prvoj utrci solarnih automobila u Sisku, a rad ispod haube, pa čak i napredni rad na solarnim ili električnim automobilima za ovu djevojku nije ništa posebno – kad se priča o konjskim snagama, brzini, motorima i sličnim temama, Gloria uvijek ima što za reći.
– Tata mi je mehaničar i od malih nogu sam radila s njim. Kako popravlja brodove prvo sam mu dodavala alat, a poslije malo pomalo sam upijala ono što je on radio i tako sam i ja počela raditi, kaže Gloria kojoj njena struka, koliko god se nekima još egzotičnom čini, nije neka velika stvar. I dok je Glorijin otac njenom odlukom bio oduševljen, priznaje kako su je kolege u razredu isprva gledali kao čudnu biljku, ali nakon što je pokazala kako je sposobna za ovo zanimanje prihvatili su je u potpunosti.
– Mislim da im je bilo skroz čudno kad sam došla u razred i pitali su se što će cura za automehaničara, ali brzo smo se svi sprijateljili i sad sam dio ekipe, smije se. Baš zato lakše joj je danas razgovarati s prijateljima nego prijateljicama.
– Većinom sam u muškom društvu pa uvijek pričamo o motorima, automobilima, a to moje prijateljice baš i ne razumiju jer im je to “muški” posao, ali nađem i s njima zajedničke teme, kaže Gloria koja uskoro namjerava polagati za vozačku dozvolu, a prednost će joj uvijek biti što će ako joj auto stane, ona i sama moći zaviriti pod haubu. Do tad radi s prijateljima na popravcima njihovih skutera pa čak i automobila.
Ravnatelj Tihomir Tomčić ponosan je jer je prva automehatroničarka u povijesti Zadarske županije upisala Strukovnu školu Vice Vlatkovića, no kaže takav izbor ga ne čudi.
– Svatko onaj koji voli i želi, zainteresiran je za neko strukovno zanimanje može biti uspješan u svom poslu. Gloria definitivno voli taj posao i zasigurno će biti uspješna automehatroničarka. Vrlo važno je reći da današnji razvoj tehnologije i dijagnostika taj posao čini, ne samo izuzetno zanimljivim, nego i lakim. To nije više automehatroničar u autokanalu, masnom odijelu i s čekićem u ruci i očekujemo da će se u budućnosti sve više djevojaka javljati za ovo zanimljivo zanimanje, kaže Tomčić napominjući: – Djevojke često znaju biti puno okretnije, brže i kreativnije u poslovima tako da nema nikakve razlike između nje i njezinih kolega.