Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ZD DNEVNIK Seljačke jabuke, šljive i gljive…

06.10.2013. 22:00
ZD DNEVNIK Seljačke jabuke, šljive i gljive…


Domaće jabuke pet kuna! Alo ljudi, prava jabuka ubrana niti dvadeset kilometara od Zadra, sočna, bez ikakvih premaza, samo pet kuna. Cijena skoro pa duplo manja nego u najjeftinijem trgovačkom centru, a kvalitetom ispred nje bar svjetlosnu godinu. To nema nigdje nego na seljačkoj tržnici Zadarske županije koja je smještena ispred Supernove. I to je samo dio blaga koje nam stoji na pladnju.
Bio sam jedan od tisuću ljudi koji su prošetali uz štandove seljačke tržnice. Nisam imao namjeru ništa kupiti, samo poviriti, što sam smatrao da mi je profesionalna obaveza kao stalnom autoru u prilogu Plodovi zemlje i mora. Bilo me pomalo i sram što sam radio do sada. Moram vidjeti ono o čemu pišem. I onda me povukla masa koja je kao i ja gladna kvalitetnih i zdravih domaćih poljoprivrednih proizvoda, oslobođenih od PDV-a i astronomskih trgovačkih marži. Jabuke iz Baštice, kozja basa, lički krumpir, šljive, gljive bukovače za koju mi je ljubazna teta pojasnila da je mogu spremati kao meso ili napraviti umak od gljiva…
Dok sam nosio pune vrećice do auta sladio sam se samom mišlju na delicije u kojima ću uživati idućih dana. Jedva sam čekao da dođem kući i pohvalim se blagom koje je moj lovački instinkt pronašao, a da nisam potrošio ni sto kuna. I to skupa s gorivom. Poseban mi je gušt bio što sam sav novac stavio u džepove domaćih ljudi, a ne u blagajne nekog od trgovačkih centara tko zna kojeg vlasnika. Ostalo je još neistraženog dijela priče za iduću subotu.
Pčelari su izložili svoje proizvode – med, propolis, pelud, sve što je potrebno za užitak i očuvanje zdravlja u hladnije jesensko i zimsko doba. Tu su i vrhunska vina iz Nadina, češnjak iz Rodaljica… Jedva čekam iduću subotu, a u međuvremenu guštat ću za doručak u basi, za ručak ću peći bukovaču, a navečer se sladiti jabukom za zdravlje i dijetu.
Seljačka tržnica dovela nam je selo pred kućna vrata i stvarno je šteta ne iskoristiti priliku i upoznati se s onim što nam se nudi. Osobno je sigurno neću propustiti. Imam i svoja očekivanja od naših OPG-ovaca, a to je da mi na svojim štandovima izlože široku paletu seoskih proizvoda – domaća jaja, slaninu, pršut, sokove, kamilicu i kadulju za čajeve, tvrde i polutvrde sireve…