Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Poslali 50 pozivnica za sudjelovanje, odazvalo ih se manje od trećine

06.10.2016. 22:00
Poslali 50 pozivnica za sudjelovanje, odazvalo ih se manje od trećine


U Općinskoj vijećnici Sv. Filipa i Jakova, u svrhu izrade temeljnog planskog dokumenta Programa ukupnog razvoja Općine za razdoblje 2016.-2020., održana je radionica koju je vodio mag. oec. Darko Mikas, viši stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti.
– Cilj radionice je potaknuti raspravu sa subjektima pojedinog sektora o problemima, potrebama i potencijala u svakom sektoru. Važno je znati u kojem smjeru različiti dionici zamišljaju daljnji razvoj, kako bi se stvorila jasnija predodžba o strateškim indikatorima nužnim za održivi razvoj općine Sv. Filip i Jakov, kazao je Mikas, te nastavlja:
– Programom ukupnog razvoja, temeljni strateški dokument razvoja lokalne zajednice, treba se postaviti temeljni okvir budućeg razvoja općine, ističe taj stručni suradnik.
Za sudjelovanje na radionici poslano je preko 50 pozivnica, a odazvalo se samo 15-ak. Iako je u općini evidentirano 137 aktivnih obrta i 51 poduzetnik, osim predstavnika Općine, Turističke zajednice, škole, LAG-a Laura, LAGUR-a Lustura, Udruge Prvi ples, ženske klape Karmel, KUD-a i DVD-a, odazvala su se tek dva obrtnika i poduzetnika.
– Imamo puno uslužnih djelatnosti, a premalo proizvođačke djelatnosti koje generiraju veću zapošljivost i iskorištavanje komparativnih prednosti općine, istaknuo je Mikas.
Pritom je naglašena je nedovoljna educiranost poduzetnika za korištenje EU fondova i razvoj proizvodnih djelatnosti, nedovoljna povezanost primarnog poljoprivrednog sektora s poduzetništvom, neodgovarajući stupanj uporabe suvremenih tehnologija i inovacija i drugo.
– Jedna od najvećih prepreka prigodom prijave projekata za sredstva EU fondova je složenost procedura i dugotrajnost postupka dodjele nepovratnih sredstva, od trenutka podnošenja projektnog prijedloga do sklapanja ugovora o dodjeli tog novca, kazala je Gordana Kurtov, ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov.
To je i najvažniji razlog što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kaže Kristijan Galešić iz LAGUR-a Lostura, pojednostavilo i skratilo postupak dodjele nepovratnih sredstava.
– Općina je prema EU fondovima ovih dana aplicirala projekt sekundarne mreže odvodnje u Sv. Filipu i Jakovu u procijenjenoj vrijednosti od devet milijuna kuna. Kako se sada ubrzava postupak dodjele sredstava iz Europske unije, pozitivni odgovor očekujemo čim se ustroji nova Vlada RH, obznanio je stručni suradnik u Općini.
Potom je nabrajao prioritetne projekte: uređenje plaže Morovička u Turnju i Iza banja u Sv. Filipu i Jakovu, uređenje reciklažnog dvorišta Banovi bori, trga Na’vr sela u Sv. Filip i Jakovu, trga ispred crkve Gospe od Karmela u Turnju i trga Emila Zole u Sv. Petru.
– Od prioritetnih projekata treba izdvojiti i uređenje luke u Sv. Filip i Jakovu otvorenu za javni promet, izgradnju nerazvrstane ceste Krć u Turnju, proširenje groblja u Sv. Filip i Jakovu i u Turnju, gdje će graditi i ispraćajnica, navodi Mikas.