Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prva knjiga o povijesti jednog odjela Sveučilišta u Zadru

06.10.2016. 22:00
Prva knjiga o povijesti jednog odjela Sveučilišta u Zadru


Studij povijesti u Zadru 1956. – 2016. naslov je izdanja predstavljenog u srijedu navečer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Autori ove vrijedne monografije su Mithad Kozličić i Branko Kasalo, a izašla je u prigodi obilježavanja 60 godina djelovanja studija povijesti u Zadru te Kongresa povjesničara, koji se ovih dana održava u Zadru.
Okupljenu publiku na predstavljanju, kao i same autore i predstavljače pozdravio je dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru, ujedno predsjednik Povjerenstva za izdavačku djelatnost. Istaknuo je kako je potrebno i pravilno dati pregled, svojevrsnu rekapitulaciju onoga što se događalo u prošlih šest desetljeća.
– Bilo je plima, oseka, uspona i padova. Sve u svemu, trend je pozitivan, učinio je prepoznatljivim Sveučilište u Zadru. Kad su počimali rad na knjizi autori Mithad Kozličić i Branko Kasalo vjerojatno nisu ni znali u koju se plovidbu upuštaju. Pisati takvu jednu rekapitulaciju doista je nalik na plovidbu, čiji smjer ponekad nije baš poznat. Bilo je ponekad poteškoća, bila je i koja nevera, no imamo konačan ishod te plovidbe. Svima nama ovo je poučno i informativno štivo, a nadasve korisno, istaknuo je prorektor Faričić napomenuvši kako su humanističke znanosti, a među njima i povijest, izuzetno važne.
– Svjesnim i savjesnim ljudima nas čini ovo humanističko, kazao je Faričić.
Jedan od recenzenata knjige, ujedno jedan od predstavljača, dugogodišnji profesor na studiju povijesti u Zadru, dr. sc. Stijepo Obad, istaknuo je važnu ulogu dr. Mithada Kozličića.
– Kozličić je udario pečat i obilježio jedno razdoblje djelovanja studija, istaknuo je Obad podsjetivši kako su tvorci studija dr. Mate Suić i njegov asistent Vinko Valčić.
– Studij je rastao uz pomoć drugih ustanova. Rastao je polako, drugi su ga pomagali, dok se nije razvio vlastiti kadar. Kozličiću je zahvaliti za daljnji razvitak postdiplomskih studija, posebno što su imali hrvatsko obilježje, što do tada nije bio slučaj. Bolonjski način studiranja nam je uništio tradiciju, a upravo tada je Kozličić uveo Jadran, kao poveznicu ovog dijela Mediterana, naglasio je ovaj recezent.
– Nijedan naš sveučilišni odjel nema ovakvu knjigu, što može biti poticaj drugima. Ovo je druga takva knjiga u Hrvatskoj, prva je bila u Zagrebu, što je i red, jer je prvi studij povijesti nastao u Zagrebu, a ovaj je bio drugi, podsjetio je dr. Obad.
Okupljenima su se obratili i autori te pročelnik Odjela za povijest dr. Ante Bralić, kao i dr. Damir Agičić, jedan od organizatora kongresa.