Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bumbarima potkresati krila

Autor: Drago Bajković

06.11.2009. 23:00
Bumbarima potkresati krila

Foto: Vedran SITNICA



U ovakvim vremenskim uvjetima još više će do izražaja doći htijenje i borbenost, a moja močad mora prednjačiti u tim segmentima kako bi došli do neophodne pobjede. S druge strane moramo zadržati visoku razinu koncentracije i napokon odigrati utakmicu bez pogrešaka koje su nas do sada skupo koštale, kazao je Dalibor Zebić, trener Zadra
Nakon prošlog kola u kojem su Zadrani ponajviše zahvaljujući sucu Gereku doživjeli gostujući poraz od Lokomotive, u 14. kolu na noge prvoligašu sa Stanova stiže Varteks. Ni Varaždinci se nisu proslavili u prošlom kolu, poraženi su na domaćem terenu od Osijeka. Na Stanovima ne razmišljaju o ničemu osim o pobjedi nad “krojačima”, trobod je neophodan ako se želi izbjeći samo dno prvoligaške ljestvice. Kiša koja danonoćno lije prethodnih dana izabranicima Dalibora Zebića zasigurno neće olakšati posao, travnjak na Stanovima više nalikuje bazenu, nego nogometnom igralištu.
Suparnik po mjeri
– Ovu utakmicu s Varaždincima shvaćamo najozbiljnije, osvajanje tri boda su veliki imperativ i nemamo pravo na grešku u koracima. Pobjeda je neophodna ako želimo zadržati barem malo mira uoči ove mini stanke – kazivao je Dalibor Zebić, trener Zadra, na početku jučerašnje konferencije za novinare.
– Posljednji poraz od Lokomotive nas je uzdrmao prije svega zbog načina na koji smo poraženi u situaciji kada smo bili bolji od suparnika. Međutim, treba iskreno reći da smo u dosadašnjem dijelu prvenstva imali nekoliko prilika materijalizirati bolje svoje šanse, što na gostovanjima, što kod kuće. Varteks je u sličnoj situaciji, i oni igraju po sistemu toplo-hladno i smatram da su nam u ovom trenutku suparnik po mjeri.
Zadrov strateg smatra da njegovi igrači danas bez obzira na psihološki uteg mogu i moraju do tri boda.
– Do sada smo u situacijama kada smo igrali pod psihološkim pritiskom dobro prolazili, vjerujem da će tako biti i danas. Spremni smo na bespoštednu borbu jer se tako nešto mora očekivati na kišom natopljenom terenu na Stanovima. Ovih dana smo štedjeli travnjak, ali koliko je kiše palo ovih dana sigurno će se vrlo brzo stvoriti kaljuža. U takvim uvjetima još više će do izražaja doći htijenje i borbenost, a moja momčad mora prednjačiti u tim segmentima kako bi došli do neophodne pobjede. S druge strane moramo zadržati visoku razinu koncentracije i napokon odigrati utakmicu bez pogrešaka koje su nas do sada skupo koštale. Ne zaboravimo da nam nakon dvotjedne stanke slijede tri vrlo teške utakmice, idemo na noge Zagrebu i Cibaliji, a dočekujemo Hajduk.
Zebić ne bježi od toga da ima problema zbog ozlijeđenih i kartoniranih igrača, ali ne traži alibi u tome.
Upada Santini
– Kao što je poznato nedostaju nam Milin i Ljubičić zbog kartona te Jozinović i Šiklić koji su još uvijek ozlijeđeni. Bez obzira na to svatko tko zaigra mora ih nadomjestiti na pravi način, prije svega željom i borbenošću. Na libera će najvjerojatnije Skočibušić, dok još uvijek dvojim hoće li na lijevi bok Alimanović ili Mršić. Također nam nedostaje igrač u sredini terena i tko će odigrati na toj poziciji odredit ću u posljednjem trenutku. Što se tiče napada bliži sam varijanti da uz Terkeša protiv Varaždinaca zaigra Santini koji je robusniji i ima igru glavom, Šaranović je tip igrača kojem treba prostora, a mislim da će Varteks igrati klasični bunker.
Također smatra da je Varteks bitno oslabljen neigranjem kapetana Miljenka Mumleka.
– Mumlek je njihov motor, igrač koji je lider te momčadi i svakako su bitno oslabljeni njegovim neigranjem. Gledao sam ih u kup utakmici protiv Velebita kada su ih Benkovčani u prvih 15 minuta stjerali u kut. Nakon toga je Mumlek s 2-3 prave lopte jednostavno preokrenuo utakmicu i Varaždincima donio pobjedu. Bez obzira na njegovo neigranje moramo biti oprezni i koncentrirani svih 90 minuta. Ne smijemo dozvoliti da se njihovi špic igrači Smrekar i Mujanović razmašu, treba ih izolirati od prve minute. U prethodnim utakmicama naši napadači su po završetku utakmice jedva odlazili s terena zbog pretrpljenih udaraca, dok su suparnički napadači “letjeli” do svlačionice. Ne tražim grubost, već čvrstinu u tim duelima. Očekujem pravu mušku utakmicu i našu pobjedu – izričit je bio Zebić.
Vjerojatni sastav: Ježina, Jonjić, Skočibušić, Puljić, Bilaver, Mitrović, Surać, Mršić, Alimanović, Terkeš, Santini.


Bez žalbe na Gerekovo suđenje


Po dobrom starom običaju uvodnu riječ na jučerašnjoj “presici” održao je sportski direktor Josip Bajlo. Posebno se dotaknuo poraza od Lokomotive u prošlom kolu.
– Teško je bilo svima, posebno igračima, nakon onakvog poraza u prošlom kolu. Lokomotiva ne bi postigla pogodak da nije bilo Gereka da se igralo i 180 minuta, to su mi potvrdili i iz vodstva Lokomotive. Bili smo bolji tijekom cijelog susreta, ali “viša sila” nam nije dala da dođemo do bodova. Ipak me raduje činjenica da smo prvi put na gostovanju bili bolji suparnik od domaćina. Unatoč teškim vremenskim uvjetima vjerujem da ćemo pobijediti Varteks i osvojiti, za nas, tri neophodna boda.
Na pitanje je li se Zadar žalio na suđenje nakon utakmice na Maksimiru, Bajlo je kazao:
– Ne bi jednostavno imalo smisla, samo bi potrošili 10.000 kuna koliko moraš platiti kada se žališ.