Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Još četvero prevarenih, jedan prijavljen zbog prijetnje

Autor: Suzana Bandić

06.11.2009. 23:00
Još četvero prevarenih, jedan prijavljen zbog prijetnje

Foto: Filip BRALA



Još četiri Zadranina u četvrtak su zbog prijevare zadarskoj policiji prijavila Antu Kurtovića, a jedan od njih zaradio je i kaznenu prijavu zbog protupravne naplate
Dobio sam kaznenu prijavu za protupravnu naplatu i ispada da sam ja Anti Kurtoviću prijetio smrću. To nema veze s istinom, a to sam rekao i policiji. Anti Kurtoviću dao sam 15 tisuća eura još prije šest mjeseci za auto koje mi on zapravo nikada nije isporučio. Kupnju sam dogovorio po preporuci zajedničkih prijatelja i ni sanjao nisam da bi me mogao prevariti. Ali eto. Prevario me i ostao sam bez svog novca. Međutim, ja vjerujem da će istina na kraju izići na vidjelo i odgovorno tvrdim da Kurtovića, otkako sam mu dao novac, nisam ni vidio, a kamoli mu prijetio smrću – ispričao nam je Nusret Osmanović (36), koji je u četvrtak poslijepodne pozvan u Drugu policijsku postaju kako bi se očitovao na optužbe Ante Kurtovića.
Osmanović je, naime, peta po redu osoba koju je Kurtović svojim iskazom teretio zbog prijetnje otkako je on 3. studenog uhićen, a potom i zadržan u Istražnom centru Županijskog suda u Zadru zbog niza prijevara koje je počinio u vremenu od prosinca 2005. do studenog 2009. godine.
– Uistinu ne znam zašto je Kurtović mene prijavio, ali kako čujem od nekih ljudi, on je valjda sada stjeran pred zid pa prijavljuje redom koga god se sjeti – vidno pogođen zbog situacije u kojoj se našao, zaključio je Osmanović.
Kako doznajemo iz PU zadarske, lista prevarenih osoba u četvrtak je produljena za još četiri imena, a neslužbeno doznajemo kako su neki Zadrani, kupci automobila i brodova i u petak podnijeli prijave protiv Kurtovića. Tako je broj onih koji ga terete zbog prijevare sada već prešao 20, a do konca istrage očekuje se kako bi ih moglo biti i nekoliko puta više. Među oštećenima, doznajemo, ima i onih koji još uvijek dvoje hoće li protiv mladog Kurtovića podnijeti prijavu ili ne, odvagnjujući s jedne strane izgubljeni novac, a s druge činjenicu da bi njihov identitet mogao “procuriti” u javnost. Riječ je mahom o imućnijim i visokopozicioniranim Zadranima, odnosno onima koji u javnosti slove kao ugledni.
Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a paralelno s njim očekuju se i nova uhićenja i prijave.


Transakcije nisu išle preko Raiffeisenbank Austria d.d.


Nakon što je u tekstu Zadarskog lista koji je objavljen 4. studenog na stranici 42-43, s naslovom “Prijavio kamatare policiji pa na vidjelo isplivale prijevare” navedeno je kako je Ante Kurtović automobile, stanove i brodove kupovao na leasing putem nekoliko banaka, no najviše putem njih nekoliko, među kojima je navedena i Raiffeisenbank Austria d.d., iz uprave te banke oglasili su se navodeći kako Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), kao ni Raiffeisen Leasing d.o.o. (RL) nisu među oštećenim institucijama u ovom lancu prijevara.
– Niti jedna transakcija vezana uz kredit ili leasing osoba koje se spominju u ovoj aferi nije provedena putem kredita RBA ili leasing ugovora u RL-u.
Slijedom navedenih činjenica inzistiramo da se spomenuti demantij objavi na primjereni način u skladu sa Zakonom. Zbog potencijalne reputacijske štete koja može biti uzrokovana objavljivanjem neprovjerenih činjenica, ljubazno molimo da ubuduće informacije budu provjerene prije njihove objave, stoji u navodu odjela za odnose s javnošću RBA, potpisanog od Direkcije Brand Managementa.