Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Santini potopio Varteks na Stanovima

Autor:

06.11.2009. 23:00
Santini potopio Varteks na Stanovima

Foto: Vedran SITNICA



Nogometaši Zadra uspješno su apsolvirali još jedan domaći zadatak – na Stanovima je pao Varteks, pa se nakon tri nova boda lakše diše pred nastavak prvenstva.
Varteks se suprotno najavama trenera domaćina Dalibora Zebića postavio dosta otvoreno što su Zadrani odmah osjetili na početku utakmice. U 3. minuti Smrekar prolazi lijevom stranom i odličnom prizemnom loptom upošljava na visini šesnaesterca Hojskog koji dobro puca, ali lopta prolazi tik pored desne vratnice Ježininog gola. Isti igrač, niti trideset sekundi kasnije, s desne strane s jednake udaljenosti pokušava ponovno prevariti Ježinu, ali udarac nije bio ni blizu onom malo prije toga.
Pritisak Varaždinaca nije jenjavao već je u 5. minuti umalo Mujanović iskoristio nesmotreno dodavanje libera Zadra, Skočibušića, prema Ježini. Uspio je Mujanović dotaknuti loptu, ali nedovoljno snažno, pa je vratar Zadrana uspio otkloniti opasnost izbacivši loptu u korner. Zadrani se bude u 13. minuti kada Terkeš uspijeva iskoristiti Čurjurićevo dubinsku loptu te se našao oči u oči sa gostujućim vratarom Krklecom. Nije Terkeš uspio u ovoj izglednoj prilici ništa drugo na kraju nego izboriti korner, jer mu je njegov nejak udarac gostujući vratar uspio ukrotiti. Korneri su se ipak pokazali rak ranom Varaždinaca, jer u 16. minuti nakon Čurjurićevog ubačaja s lijeve korner zastavice Jerbić glavom iz peterca pogađa gredu, a na odbijenu loptu glavom puca Jonjić, no Krklec uspijeva mačjim refleksom izbaciti loptu za novi korner domaćih nogometaša.
Taj korner pokazao se kobnim za goste, jer je nakon Mršićevog ubačaja s desne strane na pravom mjestu bio Santini i glavom zakucao pod gredu Krkleca za vodstvo Zadra. Na sljedeću priliku se čekala 34. minuta kad je Bilaver u slalomu došao skroz do gol aut linije u gostujućem šesnaestercu i uspio centrirati ka usamljenom Mršiću na drugoj stativi, no ispriječio se Krklec koji je loptu uspio izbaciti preko gola u korner. Iz tog kornera kojeg je izveo Čurjurić lopta se iz gužve odbila na usamljenog Terkeša koji se nalazio na sedam metara malo iskosa desno i pokušao volejom, no lopta odlazi visoko preko varaždinskog gola.
U 38. minuti trener Zadra, Zebić, vrši prvu izmjenu na utakmici, a izašao je ozlijeđeni Jerbić kojeg je zamijenio Mitrović. Do kraja poluvremena nisu gledatelji mogli vidjeti ništa doli borbu dvaju protivnika uglavnom na sredinu blatnjavog i raskopanog terena, a u svlačionice su konačno zadovoljniji otišli Zadrani sa minimalnim, ali vrijednim vodstvom. Kako je izgledalo posljednjih deset minuta prvog dijela tako se nastavilo i u prvih deset minuta nastavka. No, 54. minua je ponudila novo uzbuđenje na tribinama, jer je Terkeš mogao povisiti na 2:0, ali nije uspio s nekih deset metara od gola nelošim udarcem svladati Krkleca.
Ipak sljedeća minuta je donila taj drugi gol koji je dao domaćim igračima mirnoću. Vrlo agilni Bilaver je uspio proći desnom stranom i uputiti nezgodan prizemni centaršut koji je prohujao do druge vratnice. Tamo se našao Mršić koji je uspio loptu vratiti u teren prije nego je otišla u gol aut, a lopta se odbila od uklizalog gostujućeg stopera Škvorca i čudnom putanjom došla skroz na desnu vratnicu gdje se nalazio Santini i efektnim udarcem glavom pogodio iznad glave Krkleca u gornji dio mreže.
Pokušavali su tada Varaždinci pritiskajući na gol Zadrana, ali uglavnom bezuspješno. Zadrani zadovoljni rezultatom su se orijentirali na zatvaranje svojih vrata i prijetili iz kontranapada. U 67. minuti su mogli gosti smanjiti, ali Golubar nije htio zapucati na Ježinin gol s vrha šesnaeterca, ali se odlučio na dodavanje prema Hojskom koji je oklijevao i njegov udarac je Ježina uspio svladati vrlo jednostavno. Na drugoj strani minutu poslije mogao je Šaranović zaključiti priču, ali njegov udarac sa 16 metara nije bio dovoljno precizan i snažan da ga Krklec  ne bi ukrotio. Pokušali su krojači preko Brezovca 71. minuti, ali njegov oštar udarac je prohujao pored Zadrovog gola.
Bilježimo priliku Bilavera u 74. minuti kad je uspio ponovno u slalomu doći na rub šesnaesterca i pokušao snažnim udarcem, ali je lopta prošla pored vratnice. Pokušao je i Mitrović u 81. minuti volejom nakon kornera, no i to je prošlo pored gola Krkleca. Do kraja su unatoč dvostrukom vodstvu Zadrani imali inicijativu i bliži su bili golu od gostiju, ali u nekoliko navrata odlične akcije nisu imale konkretnu završnicu. Najveću priliku za 3:0 imao je Terkeš koji se odlično ubacio iza gostujuće obrane nakon fenomenalnog pasa Ćurjurića, no Terkeš se spetljao i još jedna velika prilika je otišla u nepovrat. Ipak na kraju je završilo s 2:0 pobjedom domaćih nogometaša koji su tako nakon pobjede nad Slaven Belupom u 10. kolu uspjeli upisati prvi trobod i kupili mir pred tri teške utakmice koje ih očekuju do zimske stanke.


 ZADAR – VARTEKS 2:0


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 1000. Sudac: Jurica Mihalj (Velika Mlaka), pomoćnici: Igor Krmar i Andrija Olujić (oba Zagreb). Strijelci: 1:0 Santini 16′, Santini 55′.  Žuti kartoni: Santini 16′, Bilaver 19′, Mitrović 49′, Čurjurić 67′, Ježina 78′ (Zadar); Škvorc 22′, Krklec 55′, Conjar 57′ (Varteks).
ZADAR: Ježina 6, Puljić 6,5, Skočibušić 6, Jonjić 6,5, Mršić 6,5, Čurjurić 7, Jerbić 6 (Mitrović  38′ 6), Surać 6,5, Bilaver 7 (Maruna 76′), Terkeš 6, Santini 7,5 (Šaranović 57′). Trener: Dalibor Zebić.
VARTEKS: Krklec 6, Šimek 5, Ivančić 5, Škvorc 5, Conjar 5 (Golubar 60′), Prahić 5,5 (Vuk 73′), Jagačić 5,5, Hojski 6, Tkalčić 5,5, Mujanović 6, Smrekar 5,5. Trener: Dražen Besek.