Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ugođaj blagdana iz trgovačkih centara vratiti na ulice

Autor:

06.11.2009. 23:00
Ugođaj blagdana iz trgovačkih centara vratiti na ulice

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ciljevi manifestacije su oživljavanje povijesne jezgre Zadra – Poluotoka, utjecaj na unapređenje boravka turista te općenito na poboljšanje turističke ponude i kulturnog života grada Zadra u izvansezonskom razdoblju
Tijekom mjeseca prosinca pa sve do polovice siječnja, već drugu godinu za redom, pod nešto izmijenjenim nazivom, u Zadru će se održavati manifestacija “Advent na Poluotoku 2009.” i to pod pokroviteljstvom Grada Zadra, a u organizaciji agencije RMC, Udruženja obrtnika i Turističke zajednice grada Zadra. Naime, nakon objavljenog pozivnog natječaja TZ-a za dostavu ponuda za organizaciju manifestacije “Advent na Poluotoku 2009.” iz kolovoza ove godine, od pristiglih ponuda do sredine rujna, prema svemu sudeći, najozbiljnija je bila ona agencije RMC, a prema riječima Zvonka Šupe, direktora Turističke zajednice grada Zadra i jedina koja je udovoljila svim kriterijima iz natječaja. Ciljevi manifestacije su oživljavanje povijesne jezgre Zadra – Poluotoka, utjecaj na unapređenje boravka turista te općenito na poboljšanje turističke ponude i kulturnog života grada Zadra u izvansezonskom razdoblju.
– Turistička zajednica grada Zadra je raspisala pozivni natječaj kako bi zainteresirala što više ljudi da predlože neke svoje ideje kako bi mi mogli vidjeti čime sve raspolažemo u našem gradu. Ove godine “Advent na Poluotoku” će organizirati agencija RMC. Oni će sa svojim programom koji će biti nadopunjen još nekim programima koji su sudjelovali na tom pozivnom natječaju, a pokazali su se interesantnima, organizirati “Advent”. RMC će složiti taj program, ali u nekakvoj suradnji, odnosno konzultaciji s TZ-om u ime Grada Zadra. Oni su na natječaju jedini dali sveobuhvatni program, ponudu u kojoj su napisali kako bi sva događanja izgledala u tom zadanom vremenskom razdoblju. Uglavnom su svi dali nekakav uzorak pojedinih događanja, a nitko drugi nije dao konkretan program niti dva dana za redom, a pogotovo ne od 6. prosinca pa sve do 15. siječnja, istaknuo je Šupe dodajući kako će neki od programa koji su predlagani od drugih ipak biti uklopljeni u program agencije RMC jer su se pokazali zanimljivima.
– Primjerice, Kazalište lutaka će sudjelovati u “Adventu” sa svojim programima, prigodnim lutkarskim predstavama, jer takve stvari nitko ne radi bolje od njih i zašto ih mi onda ne bismo iskoristili i ubacili u program RMC-a, mada je teško mjesec dana unaprijed govoriti kako će to sve skupa izgledati. RMC je generalno govoreći osmislio cijeli program, a bio je voljan prihvatiti i sve druge programe koje su drugi nudili ako su vezani za “Advent”. RMC će uzeti te programe, ali ipak sve ovisi o financijskim mogućnostima, koliko bude novaca toliko će se programa uklopiti. RMC ne dobiva novce, oni dobivaju našu suglasnost za organizaciju programa koji će ovisno o konzultaciji s TZ-om biti plaćen. Dakle, program će biti realiziran u suradnji s TZ-om, u zajedničkim dogovorima, a s obzirom da oni imaju dobre namjere, nećemo ih mi sada kontrolirati, već samo usklađivati stvari, istaknuo je Šupe.
“Advent na Poluotoku” nastao je kao odgovor na činjenicu kako već godinama u našem gradu tijekom zimskih mjeseci ulice stare gradske jezgre zjape prazne, dok su trgovački centri postali ti koji donose ugođaj blagdana. Ovom manifestacijom Zadar se pridružio nekolicini naših gradova koji su i u ovom razdoblju prepoznali svoj interes, ali i način prezentacije domaćim i stranim gostima, a sve to na svojim povijesnim prostorima. Program manifestacije “Advent na Poluotoku”, kako ističe Igris Smrkinić, direktorica RMC-a, obuhvatit će cijeli niz zabavnih, kulturnih i humanitarnih događanja koji će se odvijati na ulicama i trgovima stare gradske jezgre. Projekt ima tendenciju da postane tradicionalan i prepoznatljiv naš izvorno zadarski “proizvod”.
– Nismo još do kraja definirali neke stvari s TZ-om, jer ima još pojedinaca koji se ubacuju u program. Mi koordiniramo cijeli advent, ali su uzeti još neki programi s natječaja koje moramo uklopiti u manifestaciju. Program će trajati nekih mjesec i pol dana. U tom programu cilj je oživljavanje Poluotoka u vrijeme adventa. Programi će se odvijati kroz Kalelargu, Narodni trg i Forum. Za sada mogu reći da će to biti nekakav kolaž raznih programa. Imat ćemo drvene kućice, urede Djeda Božićnjaka i vilenjaka. Istovremeno će raditi i radionice u zatvorenim objektima, sudjelovat će HKK, Callegro, Arsenal i Kazalište lutaka. Bit će organiziran i adventski sajam, fritulijade, Naši mali gušti, kuhanje bakalara, dakle, bit će svega i svačega, jedan kolaž zbivanja za odrasle i za djecu, a sve u cilju oživljavanja Poluotoka u tom vremenum kaže Igris Smrkinić iz RMC-a.
Održat će se i nekoliko humanitarnih akcija. Udruga “Promijeni svijet” radit će jedan veliki program u Arsenalu za djecu s poteškoćama u razvoju vrtića “Latica” i “Sv. Bartolomej” iz Knina.
– GSS će napraviti animaciju zvonika, okitit će se zvonik na jedan specijalan način, no to ćemo ostavit kao iznenađenje. Sudjelovat će KUD-ovi Zadarske županije, vrtići “Sunce” i “Radost” sa svojim izložbama. Iskoristit će se maksimalno sav raspoloživi otvoreni i zatvoreni prostor na Poluotoku i bit će to jedan koordiniran svakodnevni program, istaknula je Smrkinić.
Prema svemu sudeći Zadar će ove godine imati bogat i raznovrsan program za vrijeme adventa koji će ako ne već turistima, a onda barem građanima grada Zadra donijeti veselije blagdane. Ipak, nešto konkretnije o programima koji će upotpuniti prosinac i dio siječnja doznat ćemo u narednih nekoliko dana.
– To je sve što se za sada može reći jer je sve još u slaganju, koordinaciji, još dolaze prijave nekih programa, tako da će se više o samom konačnom programu znati u narednim danima. Agencija RMC je organizator i koordinator, a sudionika ima oko 50, što udruga, agencija i pojedinaca. Mi smo dobili posao zapravo koordinacije i realizacije svega toga, uz naš program koji je pretežno baziran na animaciju djece, dodala je Smrkinić.


Za sva događanja pola milijuna kuna


Kao i protekle godine, u projekt je uloženo 550 tisuća kuna iz gradskog proračuna, od čega je 300 tisuća kuna izdvojeno za doček Nove godine na otvorenom uz prigodni vatromet, dok će se 250 tisuća kuna uložiti u “Advent”. “Advent na Poluotoku 2009.” započet će 6. prosinca i trajat će do 15. siječnja 2010. godine.