Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uklanjanju zapreka za mobilnost i putovanje mladih osoba s invaliditetom

Autor: Valentina Mlađen

06.11.2009. 23:00
Uklanjanju zapreka za mobilnost i putovanje mladih osoba s invaliditetom

Foto: Filip BRALA



Cilj projekta je razvoj mobilnosti mladih osoba s invaliditetom i integracija mladih osoba sa i bez invaliditeta u omladinskom turizmu
Iako su zimi hosteli u Hrvatskoj uglavnom prazni zadarski hostel odlučio je ne spavati zimski san. “Svijet bez zapreka otvoren mladima” naziv je zajedničkog seminara koji se organizira već petu godinu zaredom u Omladinskom hostelu Zadar u organizaciji Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza. Cilj projekta je razvoj mobilnosti mladih osoba s invaliditetom i integracija mladih osoba sa i bez invaliditeta u omladinskom turizmu. Ovaj seminar trajat će od 6. do 8. studenog, a sastoji se od radionice Interkulturalizma koju će voditi predstavnici udruge Interkultura i fotoradionice udruge Brodosplita. Prezentacije koje će pogledati posjetitelji ovog seminara pripadaju Društvu osoba s invaliditetom Podunavlje, URIHO Zagreb te Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. A na samom otvorenju seminara uz organizatora dobrodošlicu prisutnima je uputila i Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije.
– Za one osobe koje su najvišeg stupnja tjelesnog invaliditeta zadarski hostel je prilično nezgodan. Mi imamo jednu osobu koja pomaže osobama s invaliditetom i u novoizgrađenom dijelu hostela imamo sobe koje imaju svoj poseban tuš i wc te u dijelu terase imamo sanitarije prilagođene osobama s invaliditetom. Problem je nedostatak većeg broja tih prostorija, a samim ovim projektom želimo podići svijest ne samo u Zadru nego i u cijeloj Hrvatskoj gdje je situacija više-manje jednaka, rekao je Dražen Gečević, tajnik HFHS-a nadajući se da će se situacija popraviti suradnjom s raznim udrugama te donacijama koje bi pomogle da Hrvatska podigne na jedan viši stupanj i da bude prepoznata kao destinacija omladinskog turizma koju mogu posjećivati i osobe s invaliditetom. I ovogodišnji seminar bio je dobro posjećen i sudionici su pokrili veći dio Hrvatske. Ove godine sudionici su došli iz Vukovara, Osijeka, Đakova, Varaždina, Zagreba, Gospića, Duge Rese, Bjelovara, Zadra, Splita , a jedan gost stigao je i iz Sarajeva.
Značajka omladinskog turizma je socijalizacija mladih u izvanboravišnim mjestima, a najprihvatljiviji način mladima jesu baš hosteli. Socijalizacija mladih sa i bez invaliditeta uz zajednički boravak, druženje i rad rezultira podizanjem samopouzdanja, ali i rušenjem stereotipa te razvojem integracije mladih s invaliditetom. Upravo iz tih razloga ovaj projekt za cilj ima doprinos uklanjanju fizičkih, ali i mentalnih zapreka za mobilnost i putovanje mladih osoba s invaliditetom.