Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Umjetnost u Gradu

Autor:

06.11.2009. 23:00
Umjetnost u Gradu

Foto: Tomislav JERAK



Među najskupljim djelima ističe se skulptura Kuzme Kovačića “Posljednja večera”, koja vrijedi 65.000 kuna, zatim ulje na platnu “Zlato i srebro Zadra”, autora Igora Rončevića, u vrijednosti 61.413 kuna, te slika Zlatka Šuletića “Crkva svetog Donata” koja je procijenjena na 49.000 kuna. Osim ovih djela, na podužoj listi umjetnina ističu se četiri umjetničke slike Ivana Lackovića Croate
Urede i hodnike Gradske uprave Zadra krase brojna umjetnička djela i na taj način pridonose ljepšem ugođaju za zaposlenike Gradske uprave i njihove goste. Neka su djela dobivena kao protokolarni darovi, a druga je Grad Zadar kupio na brojnim humanitarnim aukcijama. Vrijednost tih kupljenih umjetničkih djela procijenjena je na nešto manje od 268.600 kuna. To su u većini slučajeva umjetničke slike hrvatskih slikara, a među najskupljim djelima ima i pokoja skulptura.
Umjetnost i humanost
– O tome kada će se kupovati neka slika i kako, prije se odlučivalo na poglavarstvu, a sada o tome odlučuje gradonačelnik i suradnici na kolegiju. Uglavnom svi zajedno odlučuju o tome hoće li potrošiti određenu svotu novaca na neku umjetninu. Umjetnička djela najčešće se kupuju na humanitarnim aukcijama pa na taj način pomažemo potrebitima, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i odnose s građanstvom Grada Zadra. Ona je dodala da su sva umjetnička djela koja je Grad Zadar kupio originali.
Među najskupljim djelima ističe se skulptura Kuzme Kovačića “Posljednja večera”, koja vrijedi 65.000 kuna, zatim ulje na platnu “Zlato i srebro Zadra”, autora Igora Rončevića, u vrijednosti 61.413 kuna, te slika Zlatka Šuletića “Crkva svetog Donata” koja je procijenjena na 49.000 kuna. Osim ovih djela, na podužoj listi umjetnina ističu se četiri umjetničke slike poznatog hrvatskog umjetnika naive Ivana Lackovića Croate.
Sve slike nalaze se u uredima i hodnicima Gradske uprave, a velik je dio njih svoje mjesto našao u uredu gradonačelnika budući da je to jedan od najprostranijih ureda.
Osim što kupuju umjetnička djela, Gradska uprava je mnoga djela dobila na dar od samih umjetnika, ali i prilikom brojnih posjeta raznih delegacija.
Tradicionalni suvenir
Mirjana Sačić, voditeljica protokola u Gradu Zadru, rekla nam je da prilikom službenih posjeta gosti donesu neki dar koji simbolizira zemlju iz koje dolaze i koju predstavljaju. Tako su od japanskog veleposlanika dobili posebno izrađen sat, od iranskog veleposlanika dobili su vazu, a predstavnici ruske rukometne federacije darovali su im tradicionalnu kriglu s poklopcem. Pored ovih darova gotovo uvijek dobivaju i monografije gradova ili zemalja odakle delegacije dolaze.
– Svaki dar koji dobijemo je tradicionalni suvenir koji predstavlja zemlju iz koje dolazi i njihova vrijednost leži u njihovoj simbolici, rekla je Sačić. Dodala je da su za nedavnog posjeta predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića dobili plaketu.
Osim što dobivaju darove, predstavnici Grada Zadra svim posjetiteljima, ali i prilikom odlaska “u goste”, daruju tradicionalne suvenire s motivima Zadra. Tako se tada u daru nađe monografija Zadra te poneki suvenir kao što je, primjerice, stakleni Donat.
– Zadar je grad bogate kulturne povijesti tako da imamo veliki broj prepoznatljivih suvenira i bogate monografije. No, za posebne prigode darujemo značku Grada Zadra, odnosno zlatnik sv. Krševana. To smo, primjerice, darovali predsjedniku Mesiću prilikom njegova posljednjeg posjeta Zadru, rekla je Sačić.