Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dvojac optužen za “isisavanje” milijuna iz nekoliko tvrtki

06.11.2011. 23:00
Dvojac optužen za “isisavanje” milijuna iz nekoliko tvrtki


Prema optužnici Marinko Vukšević je kao direktor poduzeća u većinskom vlasništvu Đenka Peroša u četiri godine poslovanja iz blagajni izvukao gotovo pet milijuna kuna preuzimanjem dionica “Vrane” s umanjenom nominalnom vrijednošću, izdavanjem nenaplativih mjenica te neisplatom plaća i doprinosa za zaposlenike


Zbog niza kaznenih djela iz područja gospodarskog poslovanja jučer su na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru nakon sedmogodišnje stanke ponovno sjeli poznati zadarski gospodarstvenici Marinko Vukšević (47) i Đenko Peroš (64). No, obojica su se izjasnili kako se za navedena djela ne osjećaju krivima.
Nekadašnji direktor “Prigorka prometa” te nekadašnji vlasnik te tvrtke, poljoprivrednog kombinata “Vrana”, Zadar filma te suvlasnik dioničkog paketa “Dalmatinske banke” zajedno se, po prvoj točki optužnice, terete za zloporabu položaja i ovlasti. Tužiteljstvo zastupano po Goranu Troskotu optužilo ih je da su u razdoblju od 1994. do 1998. godine “izvlačili” novac iz zadarskog poduzeća “Prigorka promet”, gdje je u inkriminirano vrijeme Peroš bio predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik, a Vukšević direktor tako što su izdali mjenice za koje su znali da se neće moći naplatiti jer je žiro-račun “Prigorke” bio u blokadi.
Vukšević za Peroša izvukao milijune kuna
Tako je za Đenka Peroša u četiri godine poslovanja iz blagajne “Prigorka prometa” izvučeno gotovo pet milijuna kuna. Prema optužnici to su ostvarili preuzimanjem dionica iz tvrtke “Vrana” u kojoj je Đenko Peroš, također, bio većinski vlasnik na način da su od trojice suvlasnika – Mirjane Škare, Dragana Perajića i Tihomira Crnogorca, umanjili nominalnu vrijednost dionica za iznos od oko 7,8 milijuna tadašnjih DEM.
Ostali dijelovi optužnice, sedam točaka, vezanih uz prijevare i zloporabe u gospodarskom poslovanju, odnose se samo na Marinka Vukševića. Optužuje ga se da je kao direktor tvrtke “Vrana” nezakonito ostvario imovinsku korist za tvrtku u iznosu od 4,6 milijuna kuna, i to tako što je djelatnicima umjesto plaća davao “bonove” za koje su kupovali namirnice u “Zelenom centru” te da nije obračunavao i plaćao poreze na njihove plaće, niti uplaćivao doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Cijelo to vrijeme žiro-račun “Vrane” bio je blokiran, no financijske transakcije su se obavljale i porezi nisu plaćani.
Prema optužnici, Vukšević je također kao direktor “Prigorka prometa”, poduzeća čiji je račun također bio blokiran, obavljao sve financijske transakcije i oštetio državu za oko 900 tisuća kuna.
Vukšević je bio i direktor benkovačkog “Prigorka kamena”, gdje je na isti način oštetio državu za oko 600 tisuća kuna, a novčano je oštetio i tvrtke “Strong” iz Žepča u BiH, “Croex trade” iz Splita, “Dilj” iz Vinkovaca te zadarsku “Zadranku”. Dvojici se za ovo djelo sudilo 2004. godine te je suđenje pred tadašnjim sucem Branimirom Zoricom bilo dovedeno do završnih govora, a kako je on nedugo potom otišao u odvjetničke “vode”, spis je ostao u “ladici” punih sedam godina. Na jučerašnjem ročištu kojim je suđenje dvojcu formalno započelo ispočetka pred sucem Borisom Radmanom, svjedočila su trojica svjedoka koji su u to vrijeme bili zaposlenici oštećenih tvrtki. Dragan Pavlović koji je u “Prigorka prometu” bio komercijalist posvjedočio je kako su se plaće radnicima isplaćivale “na ruke”, no da je to bilo sasvim legalno. To je potvrdila i nekadašnja direktorica računovodstva Stanka Barić kazavši kako je ona u to vrijeme uredno ispunjavala uplate za mirovinsko i socijalno za sve djelatnike, kao i davanja prema državi.
Svjedoci potvrdili da su poslovali legalno
Posljednja na svjedočku klupu sjela je Katica Pokrovac koja je ispričala kako se zbog blokade računa tvrtke za isplatu plaća i drugih davanja, a ujedno i otplatu dionica “Vrane” posezalo od utrška trgovina u vlasništvu poduzeća. Novac je, kazala je, predavala blagajnici Bruni Karuc i to u 15 sati, po okončanju radnog vremena. Kako je salon namještaja, također, u vlasništvu “Prigorke” radio do 20 sati, utržak su istoj blagajnici predavale u jutarnjim satima ostale kolegice, a njih šest, posvjedočila je Pokrovac, bilo je u to vrijeme zaduženo za blagajničke poslove. Suđenje Vukševiću i Perošu bit će nastavljeno polovinom mjeseca i to na zahtjev Vukševićevih odvjetnika Tanje Vranjican i poznatog zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka, kako bi imali vremena za uvid u financijsko-knjigovodstvena vještačenja koja do početka suđenja nisu zaprimili. Tim prijedlogom složilo se tužiteljstvo, a i odvjetnik drugooptuženog Peroša, Milan Petričić.