Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vencijeve masline “platile” 22,1 posto!

06.11.2011. 23:00
Vencijeve masline “platile” 22,1 posto!


Za litru maslinovog ulja iz maslinika Vencija Miška u Sukošanu trebalo je tek 4,5 kilograma maslina sorte istarska bjelica a za litru maslinovog ulja ostalih sorti prosječno oko 5,2 kilograma maslina. Maslinik u sukošanskim Čukovicama, nekoliko stotina metara iznad Marine Dalmacija, posađen je prije šest godina. Broji točno 98 stabla maslina


Ovogodišnji urod maslina je gotovo prepolovljen, stegnula ih dugotrajna suša. Stoga je ove godine svaka kap ulja dobivena iz ploda biblijskog stabla višestruko vrjednija i dragocjenija. U takvim prilikama nemalo je iznenađenje veliki urod i količine ulja iz šestogodišnjeg maslinika Vencija Raspovića Miška, vitalnog 76-godišnjaka iz Sukošana.
– Ovogodišnje masline sorte istarska bjelica plaćaju 22,1 posto ulja. Štoviše, prije dvije godine tada četverogodišnja istarska bjelica platila je, vjerovali ili ne, čak 24,5 posto, ponosno će maslinar Venci, nadaleko poznat kao osnivač respektabilne poljoprivredne ljekarne “Venci” d.o.o Sukošan.
Uredno održavani maslinici
Razgovori maslinara nakon prerade tradicionalno se svode na to “koliko su platile”, odnosno koliki je bio radman ili postotak ulja na 100 kilograma maslina.
– Ostale sorte u masliniku su “platile” točno 19 posto ulja. Zbog velikih gužvi u uljarama prva meljava maslina bila je u četvrtak u uljari ‘Nadin’ vlasnika Željka Vrsaljka, dok smo u petak i subotu, meljavu imali u uljari ‘Zemunik’, kod obitelji Biloglav, govori Venci, zasigurno ovogodišnji rekorder u plaćanju, radmanu ulja u Dalmaciji i šire.
Za litru maslinovog ulja iz  maslinika Vencija Miška u Sukošanu trebalo je tek 4,5 kilograma maslina sorte istarska bjelica a za litru maslinovog ulja ostalih sorti prosječno oko 5,2 kilograma maslina.
Maslinik u sukošanskim Čukovicama, nekoliko stotina metara iznad Marine Dalmacija, posađen je prije šest godina. Broji točno 98 stabla maslina sorti istarska bjelica, leccino, pendollino, levantinka, frantojo, sitnica. Stabla umrežena sustavom navodnjavanja kap po kap, ne mogu biti “nego takva”, zasađena u drvoredima s urednim krošnjama, dobro orezanim, a tlo oko njih je također uredno održavano, košeno, čisto, prohodno, tako da se u ovaj maslinik doslovno može dolaziti u odijelu.
– Ekstremnu sušu smo uspjeli pobijediti sustavom navodnjavanja kap na kap iz vlastite bušotine vode u masliniku, ističe ovogodišnji maslinarski rekorder.
Dušni dan, skale van
Zadarsko je područje posljednjih godina od gotovo anonimnog preraslo u jedno od najzanimljivijih maslinarskih područja. Maslinovo ulje je postalo hit i svaki gospodar s ponosom govori da je baš njegovo ulje ono pravo.
– Teorija o branju, čuvanju i preradi ima onoliko koliko i maslinara. Ipak, koliko je tko dao maslini, toliko je i dobio natrag, uvjerljiv je Venci.
U borbi za ekstra djevičanska ulja visoke kakvoće, tradicionalno u meljavu idu najprije tzv. medaljaši, odnosno maslinari koji žele konkurirati za najviše medalje na natjecanjima najboljih maslinovih ulja. Nakon njih, u meljavu su poput samozatajnog Vencija krenuli i ostali maslinari držeći se dobre stare uzrečice: “Dušni dan, skale van”.
– Na 98 stabla šestogodišnje masline u tri dana berbe ubrali smo oko dvije i pol tone nadasve kvalitetnog ploda. Uboda gotovo i da nema. Ulje je također odlično, obznanjuje Venci dok u subotu poslijepodne bere zadnji kilogram maslina sa jednog od stabala rekordera – istarske bjelice.
Pažljivo uzgajane i njegovane masline na svojstven Vencov način nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Kao recept za ovako rodan maslinik Venci je naglasio kako treba imati puno ljubavi prema maslini kao i osigurati dovoljne količine vode te kvalitetnog gnojiva. Također je rekao kako treba masline kvalitetno i na vrijeme obrezati, slušajući pritom riječi stručnjaka agronoma.
– Vrlo je zanimljivo gledati s kakvom ljubavlju čovjek sadi i voli maslinu i maslinik, to sveto tlo. Maslina je dar, mir i ljubav i kao takvu je treba poštivati, reći će sukošanski maslinar.