Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski muslimani slave Kurban-bajram

06.11.2011. 23:00
Zadarski muslimani slave Kurban-bajram


– Kurban-bajram blagdan je mira i prijateljstva. On je vrhunac pobožnosti, zahvalnosti i približavanja vjernika svom gospodaru Bogu – kazao je imam Bašić pojasnivši kako se prvi dan prinosi žrtva-kurban, koja se potom dijeli s obitelji, siromašnima i susjedima


Čestitam ove blagdane svim pripadnicima islamske vjere i svim ljudima dobre volje. Želim im da ih provedu u miru i molitvi. Bajram šerif mubarek olsun – riječi su zadarskog imama Ćamila efendije Bašića kojima je zaključio jučerašnju molitvu upriličenu u prostorijama islamske zajednice – mesdžidu na Skročinima povodom slavlja Bajram Kurbana.
Zadarski muslimani tamo su se okupili u nedjelju već oko šest sati kako bi svečanom molitvom, sabah-namazom, obilježili početak ovog iznimno važnog islamskog blagdana. Nakon klanjanja i čestitanja vjernici su se razišli svojim kućama gdje će svoje slavlje nastaviti tradicionalnim svečanim ručkom u krugu svojih obitelji.
– Kurban-bajram blagdan je mira i prijateljstva. On je vrhunac pobožnosti, zahvalnosti i približavanja vjernika svom gospodaru Bogu – kazao je imam Bašić, pojasnivši kako ovaj blagdan ima dva naziva – Kurban-bajram i Hadži-bajram. Ovaj blagdan vjernicima, napomenuo je,  predstavlja pobjedu nad egoizmom i samim sobom, a osim toga predstavlja i veselje znog pobjede praoca Ibrahima nad Sotonom koja ga je pokušala omesti u usponu k Božjoj milosti.
– Prinošenjem žrtve i podjelom blagoslovljenog mesa približavamo se Bogu, razvija se međuljudska solidarnost. Upravo u ovo vrijeme vjernici islamske vjere kreću u hodočašća u najveće svetište gdje je boravio posljednji Božji poslanik, a to je Kabu. Na taj put usprkos udaljenosti, određenim materijalnim sredstvima koje je potrebno osigurati i naporu, vjernici idu ushićeni i zadovoljni. To je stoga što na takav način mogu zahvaliti svom gospodaru i posjetiti svetište što im puno znači jer vjeruju u predaju poslanika Muhameda – pojasnio je zadarski imam, dodajući kako prema toj predaji svaki vjernik koji odradi hodočašće iz njega se vraća “čist kao na dan kada ga je majka rodila”.
Povodom ovog najvažnijeg blagdana vjernika islamske vjeroispovijesti oglasio se i zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić uputivši čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftiji Ševku Omerbašiću te vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj zaželjevši da im ovogodišnje sjećanje na Abrahamovu žrtvu donese obilne plodove kako bi u svakodnevnome životu mogli ispunjavati samo ono što je Bogu milo.


Kurban-bajram




Kurban-bajram je jedan od dva najveća islamska praznika, uz kojega se obavlja hadž, jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana. Praznik traje četiri dana tijekom kojih vjernici žrtvuju domaću životinju, najčešće janje, te ga dijele na tri dijela. Dio daju siromašnima, dio dijele s rodbinom, prijateljima i susjedima bez obzira na njihovu vjeroispovijest, a dio zadržavaju za sebe, zatim obilaze groblja kako bi odali spomen mrtvima, dok preostale dane posvećuju rodbini i prijateljima te odlaze na hodočašća u Medinu i Meku.