Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obama jučer već slavio, ankete najavile pobjedu

Autor: Hina (H)

06.11.2012. 23:00
Obama jučer već slavio, ankete najavile pobjedu

Foto: FAH



Američki predsjednik Barack Obama čestitao je svom republikanskom protivniku Mittu Romneyu na srčanoj kampanji, ali je izrazio uvjerenost da ostaje u Bijeloj kući.
– Očekujem da ću imati dobru večer, ali bez obzira što se dogodilo zahvaljujem svima koji su me podržavali i koji su naporno radili u moju korist, kazao je aktualni predsjednik.
Dio američkih medija je dan uoči predsjedničkih izbora objavio prognoze izbornih rezultata, dobijene ne temelju posljednjih anketa na nacionalnoj razinu i u tzv. državama-bojištima, prema kojima predsjednik Barack Obama osvaja drugi mandat s više od 270 elektorskih glasova i tek neznatnom većinom ukupnih glasova birača. Američki javni radio NPR u blogu posvećenom izborima predvidio je da će Obama osvajiti drugi mandat s apsolutnom većinom od 277 elektorskih glasova dok republikanski izazivač Mitt Romney dobija 261. Obama prema toj prognozi osvaja Iowu, Nevadu i Ohio a Romney – Colorado, Floridu, New Hampshire i Virginiju. The New York Times prognozirao je da Obama osvaja 307 elektorskih glasova prema 231 za Romneyja, uz 50,6 posto ukupnih glasova birača, prema 48,5 posto za Romneyja.