Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Veselo i razigrano – tako se gleda abeceda!

06.11.2013. 23:00
Veselo i razigrano – tako se gleda abeceda!


Učenici 1. c razreda Osnovne škole Zadarski otoci jučer su se prvi put susreli s lektirom. Da susret što bezbolnije prođe i da lektira u budućnosti prvašićima ne bude mrska, sat lektire održan je u Ogranku Bili brig Gradske knjižnice Zadar.
Dvadesetak učenika stiglo je od škole do knjižnice pjevajući pjesmicu o abecedi, a iako su tek u početnoj fazi čitanja te završavaju učenje slova, njihova učiteljica Anamarija Botica-Miljanović pojasnila je kako su oni jako motivirani, a cilj je da svoje znanje slova primijene po prvi puta i na knjizi.
– Važno je da djeca na samom početku susreta s knjigom steknu dojam da je čitanje zanimljivo, a knjižnica je najidealniji prostor da se djecu zainteresira. Tu je topla atmosfera, okruženi su knjigama, pita ih se za mišljenje, pojasnila je učiteljica Botica-Miljanović.
Prije samog ovog sata lektire prvašići su s učiteljicom radili motivacijsku priču o mišu koji je, poput njih, posjetio knjižnicu te je skakutavši s police na policu ugledao naslovnice koje su ga toliko privukle da je odlučio kako neće grickati knjige. Kasnije se mali miš toliko zainteresirao za knjige da ih je počeo čitati i voljeti.
Kao i mali miš i prvašići iz 1. c već su dva puta prije jučerašnjeg sata lektire posjetili knjižnicu te su se prvo upoznavali s prostorom, zatim slušali zagonetke koje su odgonetavali, a jučer su počeli čitati i svoju prvu lektiru “Kako se gleda abeceda” Sanje Zubović.
– Ova knjiga ima jedan vrlo razigran i duhovit pristup riječima i slovima abecede, tekstualno i vizualno. Stil je jednostavan, a čitanje je samo uvod u istraživanje o slovima na temu čega će kasnije izrađivati i ilustracije radeći timski u grupama kako bi prikazali što pojedino slovo za njih znači i kako su doživjeli svoju prvu lektiru, rekla je učiteljica.
A odgovor na pitanje kako se gleda abeceda, sudeći po reakcijama prvašića za vrijeme trajanja ovog zabavnog i neobičnog školskog sata, čini se vrlo zabavno.