Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Otvaranje Kneževe palače početkom iduće godine

06.11.2016. 23:00
Otvaranje Kneževe palače početkom iduće godine


Svi građevinski radovi na obnovi Kneževe palače dovršeni su, a u tijeku je opremanje ovog vrijednog objekta koji će građanima otvoriti vrata početkom iduće godine, doznajemo od pročelnika gradskog Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlića.   
– Radovi se odvijaju upravo kako je planirano i ukoliko ne bude nekih nepredviđenih zastoja, objekt će biti dovršen već do kraja ove godine, a vrata korisnicima uz bogat program otvorit će se u siječnju 2017. godine. Osim opremanja objekta u tijeku su i radovi koje izvodi HEP, Elektra Zadar. Čim se trafostanica stavi u funkciju i obavi tehnički prijem, slijedi ishođenje uporabne dozvole, kaže Erlić dodajući kako potom slijede završne radnje, odnosno predavanje objekta u služnost Narodnom muzeju Zadar i Koncertnom uredu Zadar.
Projekt “Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače” vrijedan 38 milijuna kuna započet je još 2. listopada 2014. godine s ciljem stvaranja novog, prepoznatljivog, integriranog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra kroz obnovu i turističku valorizaciju. Koordinator projekta je Grad Zadar, a partneri Narodni muzej Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Agencija za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA i Sveučilište u Zadru. 
Vrijedna sredstva za rekonstrukciju budućeg kulturnog-turističkog centra osigurana su na natječaju za razvoj poslovne infrastrukture iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. uz 95% sufinanciranja. Kneževa palača, koju povijesni izvori bilježe još u 13. stoljeću, je dugi niz godina oplemenjivala kulturni život grada Zadra, a zbog iznimne kulturno-povijesne vrijednosti 1978. godine uvrštena je u registar nepokretnih spomenika RH.    Sve do početka Domovinskog rata, kada je u bombardiranju oštećena statika građevine, u palači su se nalazile Gradska knjižnica, glazbeno-baletna škola i koncertna dvorana, a u njoj je bio smješten i mješoviti Zbor Petar Zoranić te djevojački Zbor Juraj Baraković.
Obnovom Kneževe palače Zadranima će se vratiti oko 2.000 metara četvornih atraktivnog kulturnog prostora i sadržaja s muzejskim, koncertnim, multimedijalnim i ambijentalnim dvoranama.
Radove na rekonstrukciji Kneževe palače kraju je privela Zajednica ponuditelja Krekić Avangard Zadar, Inero Split i VGP Ljubljana koja je s iznosom od 28.764.082,63 kuns s PDV-om na natječaju izabrana kao najbolji ponuditelj. Prethodno, radove u vrijednosti 3,5 milijuna kuna odradila je tvrtka Ploter d.o.o, no zbog bitnog kašnjenja s izvođenjem radova Grad Zadar je taj ugovor raskinuo i raspisao novi natječaj kako bi se izbjegli penali i ispoštovali strogi rokovi od svega 24 mjeseca postavljeni od europskih financijera prvog ovakvog projekta u Zadru, a jednog od deset u Hrvatskoj.