Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Položen vijenac za stradale i nepravedno osuđene pomorce

Autor: Valentina Mlađen

06.12.2008. 23:00
Položen vijenac za stradale i nepravedno osuđene pomorce

Foto: Sebastian GOVORČIN



Bila je to prigoda i za razgovor o problemima s kojima se pomorci susreću, a spomenulo se i dubrovačkog kapetana Laptala
I ove je godine na blagdan Sv. Nikole u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske, Područnog ureda Zadar, u sjećanje na sve stradale pomorce položen vijenac u more. Kao i u drugim gradovima Hrvatske, i u Zadru je polaganje vijenca u more na dan zaštitnika pomoraca dio tradicije te simbolični čin zahvale onima koji su zarađujući “kruh sa sedam kora” izgubili živote. Događaju su uz predstavnike Lučke kapetanije i Tankerske plovidbe nazočili i zadarski gradonačelnik Živko Kolega te predstavnici Zadarske županije – dožupani Đani Bunja i Josip Miletić te Jerolim Uroda, pročelnik županijskog Odjela za turizam i pomorstvo.
Osim odavanja počasti stradalim pomorcima, bila je to prigoda i za razgovor o problemima s kojima se pomorci susreću, a spomenulo se i dubrovčkog kapetana Laptala.
– Zakon koji sada vlada za pomorce je u potpunosti neprihvatljiv. Naime, pogrešno je za svaki zločin na brodu suditi po zapovjednoj odgovornosti. Ti ljudi, nažalost, često ne znaju i ne mogu znati ako se nešto protuzakonito na brodu odvija i u većini slučajeva nisu za to krivi, komentirao je Marko Miočić, voditelj Ureda sindikata pomoraca u Zadru. On se također dotaknuo činjenice o sve manjem broju pomoraca, što je logična posljedica sve nezahvalnijeg položaja ove profesije.
Vijenac u more spušten je tako i za sve nepravedno osuđene kao i za hrvatske pomorce zarobljene na brodu koje drže somalski gusari.
Brodica lučke kapetanije krenula je od Lučke kapetanije te se zaustavila na otvorenom moru ponad Morskih orgulja. Vijenac je u vodu bačen s krme brodice, a zatim je brod uz tužno zavijanje sirene minutu kružio oko vijenca.