Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Albansko smeće zagadilo Saharun!

06.12.2010. 23:00
Albansko smeće zagadilo Saharun!


Albanski otpad koji je onečistio obale otoka Mljeta i poluotoka Pelješca zagadio je i obale u Zadarskoj županiji, konkretno plažu Saharun na Dugom otoku. Nakupine plastične ambalaže i medicinskog otpada na jednoj od najljepših plaža Jadrana otkrili su djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije prilikom redovitog nadzora.
– Naša nadzorna služba je krajem prošlog tjedna utvrdili velike količine smeća na plaži Saharun. Radi se većinom o plastičnoj ambalaži, ali ima i medicinskog otpada. Plaža jest otvorena prema jugu i znamo da vjetar nanosi drvene mase, stakla, plastične ambalaže, ali ove godine smo preplavljeni smećem iz Albanije. Znamo da je iz Albanije jer su deklaracija na bocama na albanskom jeziku, kaže ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Mirko Đinđić i dodaje:
–  Obavijestili smo Zadarsku županiju i zatražili financijsku pomoć da krenemo što prije s čišćenjem plaže. Ne bi bilo dobro da čekamo proljeće, da dopustimo da se nakuplja raznorazni otpad.
Smeće bi trebalo otkloniti što prije jer iako je dugo plutao u moru nikad se ne zna kakav će učinak medicinski otpad imati na okolinu ili možda na ljude koji ga iz ne znanja počnu skupljati.
Podsjetimo kako je domaća javnost krajem studenoga bila šokirana fotografijama i snimkama peljeških i mljetskih obala «ugušenih» plastičnim, medicinskim otpadom i životinjskim strvinama koje su morske struje dovele iz Albanije. Čelnici albanskog ekološkog pokreta smatraju kako je do zagađenje hrvatske obale došlo od nakupljenog otpada na albanskoj obali, uglavnom niz rijeke Drin i Buna, koji su glavni nositelji zagađenja. U Albaniji nemaju sustav upravljanja otpadom kako bi izbjegli zagađenje tamošnje obale, posebno tijekom zime kada je intenzitet oborina puno veći. Kombinacija oborina i vjetrova koji pušu s južne strane obale dovela je do plutanja smeća ka hrvatskoj obali.