Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Carinicima odgođeno suđenje zbog izmjene dijela optužnice

06.12.2010. 23:00


Sedmoricu carinika, Aleksandru Grgić, zaposlenicu “Intereuropa logističke usluge” u Zadru te vlasnika i komercijalista TO Sentom Zadar sumnjiči se da su zajednički i dogovorno oštetili državni proračun za 1,6 milijuna kuna
Zbog korigiranja optužnice jučer je na Županijskom sudu u Zadru odgođeno suđenje sedmorici carinika, Aleksandri Grgić, zaposlenici “Intereuropa logističke usluge” u Zadru te vlasniku i komercijalistu TO Sentom Zadar koje se sumnjiči da su zajednički i dogovorno oštetili državni proračun za 1,6 milijuna kuna. Kako trojica optuženika i trojica odvjetnika do početka jučerašnje rasprave nisu dobili na uvid novu, izmijenjenu optužnicu, zatražili su odgodu što je predsjednik sudskog vijeća Boris Radman i odobrio.
– Ranije paušalno optuženje sada je korigirano na način da se pokušava konkretizirati i to suprotno mišljenju vještaka – istaknuo je Andrej Korljan, branitelj osmooptuženog u ovom slučaju pojasnivši da mu zbog toga treba vremena za pripremu obrane. Slično je rekao i Šime Pavlović, odvjetnik devetooptuženog.
Aleksandru Grgić, podsjetimo, tužiteljstvo optužnicom tereti da je iskoristivši svoj položaj sastavila neistinite carinske deklaracije, koje su sedmorica djelatnika Carinske ispostave Gaženica ovjerili i potpisali. Time su pogodovali Tomislavu Šariću, vlasniku tvrtke “Sentom” koji je uvezao 745 kilograma kristal-šećera i oštetili državni proračun za više od 1,6 milijuna kuna.
Vlasnika poduzeća Sentum Tomislava Šarića i njegova komercijalista Aleksandra Lodija tereti se da su Aleksandru Grgić, zaposlenicu otpremničke tvrtke “Intereuropa logističke usluge” u Zadru, potaknuli da iskoristi svoj položaj te da u carinskim deklaracijama prikaže kako je riječ o nečistom šećeru za daljnju proizvodnju umjesto o čistom konzumnom šećeru, čime je u konačnici na razlici plaćene carine ostvarena imovinska korist Šarićevoj tvrtki. Grgić je tako u razdoblju od 20. lipnja pa do 17. kolovoza 2005. godine napravila ukupno 31 lažnu carinsku deklaraciju upisujući niži tarifni broj carinske tarife na osnovi kojih je kasnije Carinarnica Zadar, Carinska ispostava Gaženica, tu robu i carinila. S obzirom da je Šarić uvezao količinu od 745 kilograma kristal-šećera, sa svakom je pošiljkom državni proračun oštećen za 51 tisuću kuna, odnosno za ukupno jedan milijun i 615 tisuća kuna.
Peru Klanca, carinika kontrolora, kao četvrtoptuženog tereti se da je znajući kako je riječ o neistinitim deklaracijama, jer je imao uvid u izvorne dokumente, odnosno inozemne račune i potvrde o podrijetlu robe, ipak ovjerio i potpisao 20 takvih deklaracija koje je sačinila Aleksandra Grgić, čime je državni proračun oštećen za nešto više od milijun kuna.
Za isto djelo i u istom vremenu terete se i Anđelo Šimičić, Aurelio Kalmeta, Oleg Vlahov, Tomislav Pavlović, Luciano Jelenković i Nenad Bobić-Picić.
Stavljajući ovjeru i svoj potpis svi su oni prema navodima optužnice svjesno propustili naplatiti carinu prema realnoj tarifi te tako pomogli Šariću da ostvari protupravnu imovinsku korist. Tereti ih se da su nesavjesnim obavljanjem nadzora prouzročili štetu na račun državnog proračuna i to Šimičić za iznos oko 310 tisuća kuna, Kalmeta oko 207 tisuća kuna, Vlahov za 52 tisuće kuna, Pavlović za 612 tisuća kuna te Jelenković za 357 tisuće kuna i Bobić-Picić za 153 tisuće kuna koji je ujedno i jedini među osumnjičenicima koji se u ovom postupku brani bez odvjetnika. Suđenje se nastavlja u petak 10. prosinca.