Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Općine su dužne financirati vrtiće na svom području

06.12.2010. 23:00
Općine su dužne financirati vrtiće na svom području


Time što će ubuduće svaki JLS biti dužan osigurati novce za dječji vrtić, posebno je bio oduševljen dožupan Stanko Zrilić, koji je resornom županijskom pročelniku Ivanu Šimuniću čestitao na formulaciji novog dokumenta koji će na snagu stupiti nakon što mišljenje o svemu da Županijska skupština
Župan Stipe Zrilić dao je na kolegiju zeleno svjetlo na Plan održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta na području Zadarske županije za 2011. godinu Županijske uprave za ceste Zadarske županije.
Rekonstrukcija prometnica
Ukupni prihodi i primici ŽUC-a u sljedećoj godini planirani su u iznosu od 53,553.333 kuna.
Od tog je iznosa za redovito održavanje županijskih i lokalnih cesta planirano utrošiti 27.721.273 kune, a za izvanredno održavanje cesta planirano je 5.900.000 kuna. U ovu skupinu investicija spadaju zahvati koji će se poduzeti da bi se zaustavilo daljnje propadanje najugroženijih dijelova županijskih i lokalnih cesta.
Tako je predviđena obnova kolnika kroz Podgradinu u planiranom iznosu od 1,3 milijuna kuna, obnova kolnika kroz Galovac vrijedna 600.000 kuna, obnova kolnika kroz Gračac za što je planirano milijun kuna, obnova kolnika kroz Duševića Mlin – Visočane vrijedna 2 milijuna kuna te rekonstrukcija mosta Zemunik (Mostar) čija je vrijednost procijenjena na milijun kuna.
Također, predloženo je izdvajanje sredstava za građenje i rekonstrukciju županijskih i lokalnih cesta u iznosu od 7,54 milijuna kuna. Među tim projektima je rotor kraj Bagata te rekonstrukcija okolnih prometnica čija je procijenjena vrijednost 3,3 milijuna kuna, zatim cesta prema pristaništu u Salima vrijedna milijun kuna te rekonstrukcija prometnice kroz Novigrad planirane vrijednosti od 1,5 milijuna kuna.
Uz to predviđeno je i financiranje priprema građenja, izrade nove projektne dokumentacije i izrada geodetskih elaborata u ukupnom iznosu od milijun kuna.
Župan je podržao i Rješenje o imenovanju članova Stožera zaštite i spašavanja Zadarske županije.
Županijska skupština imenovala je članove Stožera zaštite i spašavanja Zadarske županije 11. lipnja ove godine, a novo Rješenje potrebno je donijeti s obzirom na promjene vodećeg službenika u HGSS-a, Stanici Zadar.
Načelnik Stožera ostaje dožupan Đani Bunja, a zamjenikom načelnika imenuje se Željko Šoša. Članovi su: Ivan Knez, Zlatko Sokolar, Josip Kraljić, Josip Jandrić, Dario Nakić, Renata Bek, Davor Lonić, Dario Ivankov i Olivio Meštrović.
Oduševljeni dožupan
Na dnevnom redu županova kolegija našla se i Odluka o utvrđivanju mjerila za osiguravanje sredstava za zadovoljavanje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja i naobrazbe na području Zadarske županije u 2011. godini.
Ovom se odlukom jedinicama lokalne samouprave nalaže da u svom proračunu osiguraju sredstva za provođenje programa ustanova predškolskog odgoja i to na način da ustanovama kojima su osnivači osiguravaju odgovarajući prostor i opremu za trajno obavljanje djelatnosti, sukladno zakonu, te sredstva za investicijsko održavanje i popravak objekata te opreme kao i sredstva za plaće potrebnog broja osoblja sukladno Državnom pedagoškom standardu.
Jedinice lokalne samouprave čije programe javnih potreba u području predškolskog odgoja, po posebnom ugovoru, realiziraju drugi osnivači predškolskih ustanova dužne su osigurati sufinanciranje redovite djelatnost tih ustanova ovisno o broju upisane djece u pojedine predškolske ustanove sukladno potpisanom ugovoru.
Jedinicama lokalne samouprave koje na svom području nisu osnovale dječji vrtić i koje zbog gospodarskih poteškoća nisu u mogućnosti samostalno osigurati sredstva za provođenje besplatnog programa predškole, Zadarska županija će osigurati prostor za ostvarivanje programa predškole, u najbližoj osnovnoj školi čiji je osnivač te snositi troškove energenata i tekućeg održavanja prostora.
Ubuduće će svaki JLS biti dužan osigurati novce za dječji vrtić, što je posebno oduševilo dožupana Stanka Zrilića, koji je resornom županijskom pročelniku Ivanu Šimuniću čestitao na formulaciji novog dokumenta koji će na snagu stupiti nakon što mišljenje o svemu da Županijska skupština.