Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dug NK Zadar 5,75 milijuna kuna

06.12.2011. 23:00
Dug NK Zadar 5,75 milijuna kuna


Klupski dug Poreznoj upravi i Gradu za komunalnu naknadu trebao bi se pretvoriti u dionice u vlasništvu Grada


Prema prijedlogu Zvonimira Vrančića, gradonačelnika, Upravni odbor za kulturu i sport Grada Zadra izradio je Prijedlog odluke o sudjelovanju Grada Zadra u postupku preoblikovanja Nogometnog kluba Zadar u sportsko dioničko društvo. Riječ je o prijedlogu o kojem će se raspravljati na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj u ponedjeljak 12. prosinca. S obzirom na praksu po kojoj prijedlozi nekada gradskog poglavarstva, a danas gradonačelnika, prolaze bez poteškoća na Gradskom vijeću za očekivati je da će sve što je naznačeno u prijedlogu na kraju i prihvatiti.
Dakle, Grad Zadar će sudjelovati u postupku preoblikovanja NK Zadar koji je počeo u četvrtak 1. prosinca i čiji prvi krug traje do 15. prosinca. Grad bi, prihvati li takav prijedlog Gradsko vijeće, trebao upisati propisanih minimalnih pet tisuća dionica po cijeni od 200 kuna što daje iznos od milijun kuna. Problema s pronalaženjem milijun kuna očito neće biti jer se u prijedlogu spominje da su ta sredstva osigurana u Proračunu za 2011. godinu. U dionice u vlasništvu Grada pretvorit će se i klupska dugovanja Poreznoj upravi (5.245.683 kuna), ali i dugovanja Gradu za komunalnu naknadu (512.100 kuna). Tako bi Grad od 30 milijuna kuna, na koliko je procijenjen temeljeni kapital, odnosno vrijednost NK Zadar, imao u svom vlasništvu, dakako u dionicama, nešto više od 6,7 milijuna kuna (22,3 posto).
Nakon završetka prvog upisnog kruga u kojem je očito da Grad (očekivano) neće kupiti svih 150 tisuća dionica od 15. prosinca počet će drugi krug u kojem, kao i u trećem krugu, pravo upisa dionica imaju članovi NK Zadra. Razlika je samo u tome što je u drugom krugu broj dionica koje se mogu uplatiti ograničen, a u trećem krugu ograničenja više nema. Konačno, u četvrtom krugu dionice će moći kupovati sve pravne i fizičke osobe kao i članovi sportskih udruga.