Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najprije treba imenovati glavnog ravnatelja policije

06.12.2011. 23:00
Najprije treba imenovati glavnog ravnatelja policije


– Stvar je sasvim jednostavna. Taj natječaj nema tko realizirati jer na javnom natječaju nije izabran glavni ravnatelj policije – rekao je Ranko Ostojić, budući ministar unutarnjih poslova


Iako je jučer zaključen interni natječaj Ministarstva unutarnjih poslova kojim se traže načelnici svih 20 policijskih uprava i pripadajućih postaja, sve je izvjesnije kako će to ostati samo pokušaj ministra Tomislava Karamarka da uhljebi svoje kadrove pred smjenu vlasti. Naime, takozvani Karamarkov natječaj, raspisan svega šest dana prije parlamentarnih izbora, pokazao je cijeli niz nelogičnosti i nepravilnosti neprihvatljivih, kako za zaposlenike MUP-a, tako i za novoizabranu vlast.
– Stvar je sasvim jednostavna. Taj natječaj nema tko realizirati jer na javnom natječaju nije izabran glavni ravnatelj policije – rekao je Ranko Ostojić, bivši, odnosno budući ministar unutarnjih poslova, a na pitanje hoće li nova vlast “Karamarkov natječaj” poništiti, Ostojić je odgovorio protupitanjem: “Kako poništiti nešto što se ne može realizirati sve dok se ne izabere novi ravnatelj”?!”
Policajci ogorčeni zbog “Karamarkova natječaja”
Pokušaj sada već bivšeg ministra da “pošto poto” provede natječaj ogorčio je većinu policijskih službenika diljem Hrvatske, a ujedno je izazvao i reakciju Općeg sindikata MUP-a RH.
– Imamo pravo istupiti i ukazati na učinjene nepravilnosti i nezakonitosti u interesu svih policijskih službenika kojima će kandidati za zamjenike ravnatelja, načelnike PU, načelnike PP, rukovoditi narednih pet godina. To nije mali rok te iziskuje dobru procjenu jer će oni u tih pet godina donositi bitne odluke za rad PU ili PP, a samim time i za djelatnike MUP-a. Stoga djelatnici imaju pravo zahtjevati dosljednu primjenu zakonskih propisa kako bi za rukovoditelja dobili profesionalca, a ne osobu nametnutu od nekoga tko odlazi ili dolazi – stoji u priopćenju objavljenom na web stranici Općeg sindikata MUP-a gdje se nadalje navodi da kod odabira kandidata za tako odgovorne funkcije prioritet treba biti isključivo visok stupanj profesionalnosti, naobrazbe, stečenog potrebnog radnog iskustva unutar MUP-a, snalaženje u kritičnim i odlučnim situacijama, dosljedno poštivanje propisa, briga o djelatnicima i njihovim radnim pravima, a ne nikakvo imenovanje ili postavljanje po ključu „veza”, ustupaka ili tome slično.
Kandidati etiketirani kao “politički kadrovi”
Upozoravaju i kako je već počela politizacija cjelokupnog postupka oko donošenja Uredbi i Pravilnika na način da će svi izabrani dužnosnici biti etiketirani kao „politički kadrovi”. To će za posljedicu, mišljenja su sindikalci, opet imati dodatni temelj za izmjene, dopune ili donošenje novih Uredbi i Pravilnika kao i stvaranje pravne nesigurnosti za sve policijske službenike.
– Već smo upozoravali na neshvatljivu sporost u radu povjerenstava, što je u konačnici dovelo do ovakve situacije i kašnjenja sa donošenjem Uredbi i Pravilnika za koje nitko nije odgovarao, dok se protiv policijskih službenika za svaku neurednost pokreće disciplinski postupak. Postavlja se pitanje radi li se ovom prilikom o nesposobnosti, neznanju ili o namjernom opstruiranju za koje opet nitko neće snositi odgovornost, jer se u pravilu mijenjaju samo imenovani najviši dužnosnici, ministri, ravnatelji, načelnici policijskih uprava i postaja, dok ostali visoko pozicionirani policijski službenici u ministarstvu i Ravnateljstvu ostaju i dalje na svojim radnim mjestima – stoji u reagiranju koje potpisuje Siniša Mihelić, predsjednik Općeg sindikata MUP-a RH podcrtavajući kako će u svom radu sindikalci i dalje zalagati za prava policijskih službenika bez obzira na radno mjesto i poslove koje obavljaju te da će pritom izbjegavati svaku politizaciju unatoč pokušajima opstruiranja rada Općeg sindikata.