Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

O sudbini Nauta Lamjane morat će odlučivati nova Vlada

06.12.2011. 23:00
O sudbini Nauta Lamjane morat će odlučivati nova Vlada


Ukupan dug Nauta Lamjane iznosi 71,26 milijuna kuna. Sedamdeset i pet radnika potražuje 6,6 milijuna kuna, a ostali vjerovnici iz drugog višeg isplatnog reda 8,3 milijuna kuna. Najveći vjerovnik je Erste & Steiermarkische Bank koja potražuje 56,36 milijuna kuna i koja kao razlučni vjerovnik ima pravo prvenstva namirenja svoje tražbine prodajom imovine


Stečajni upravitelj nad remontnim brodogradilištem Nauta Lamjanom, Edvin Šimunov, predložio je na jučerašnjem ispitnom ročištu na Trgovačkom sudu nastavak poslovanja škvera i obavljanje drugih aktivnosti čime bi u roku od tri godine bili isplaćeni svi vjerovnici osim razlučnih. Izvedivost plana kojeg je prihvatila skupština vjerovnika upitna je jer su nekretnine brodogradilišta na pomorskom dobru i za većinu predloženih aktivnosti treba tražiti odobrenje Vlade RH. Sve drugačije rezultiralo bi ništetnim ugovorima te bi konačni rezultat bio gubljenje vremena i novca u novim sudskim postupcima koje bi država morala pokrenuti, kako je rekla predstavnica Županijskog državnog odvjetništva u Zadru Lidija Vitaljić.
71,26 milijuna kuna duga
Jučerašnje ročište izazvalo je veliki interes javnosti zbog čega se postupak iz sudnice sutkinje Ardene Bajlo preselio u veću prostoriju. Najbrojniji su bili radnici koje predstavljaju sindikalni povjerenik Nauta Lamjane Mario Košta i najpoznatiji zadarski sindikalist Vedran Uranija.
Ukupan dug Nauta Lamjane iznosi 71,26 milijuna kuna. Sedamdeset i pet radnika potražuje 6,6 milijuna kuna, a ostali vjerovnici iz drugog višeg isplatnog reda 8,3 milijuna kuna. Najveći vjerovnik je Erste & Steiermarkische Bank koja potražuje 56,36 milijuna kuna i koja kao vjerovnik ima pravo prvenstva namirenja svoje tražbine prodajom imovine. Šimun ima plan otplate duga za radnike i vjerovnike iz drugog reda.
– Predlažem da se završe započeti poslovi, dio prostora da u zakup te da se proda zemljište koje je naknadno izuzeto iz koncesijskog polja. Zainteresiranih za zakup već ima. Ribarske zadruge Ribarska sloga i Omega 3 nude za zakup 75.000 metara četvornih 110.000 kuna mjesečno, M-inženjering 135.000 kuna plus PDV mjesečno za 33.000 metara četvornih, Odlagalište sirovina 25.000 kuna mjesečno za 11.000 metara četvornih i Rektor nudi 140.000 kuna mjesečno za kompletan škver sa zemljištem i infrastrukturom na 14 mjeseci.
Međutim, plan ima rupu jer je ovdje riječ o pomorskom zemljištu na što je upozorila Vitaljić.
– Nekretnine u vlasništvu brodogradilišta pomorsko su dobro te one ne mogu biti predmet ugovornih odnosa koje predviđa stečajni upravitelj. Eventualni ugovori o zakupu bi bili ništetni i bez pravnih učinaka, a za slučaj da se zaključe RH će pokrenuti parnicu u cilju utvrđivanja njihove ništetnosti.
Stečajni preustroj
Nakon što je Mario Košta kazao da je moguće davati u zakup zemljište uz suglasnost Vlade RH odlučeno je da se ona zatraži. Druga priča je prodaja zemljišta o čemu će se Vitaljić kao predstavnica RH izjasniti naknadno jer je prema njenom mišljenju upitan valjanost aneksa na ugovor o koncesiji koji je potpisan 22. studenoga.
Bez obzira na zamršenu situaciji koja će se zasigurno otpetljavati idućih mjeseci na raznim razinama, Vedran Uranija je zadovoljan svim.
– Prva runda je dobivena, radnicima su priznata potraživanja. Slijedi druga u kojoj slijedi borba za škver i radna mjesta. Mi ćemo predložiti stečajni preustroj po uzoru na Pevec ili nama bliži slučaj farmu Vigens. Nauta Lamjana mora i može opstati. Još prije pokretanja stečaja nekoliko domaćih respektabilnih tvrtki i jedna iz Turske bile su zainteresirane za ulaganje u brodogradilište. Vjerujemo da interes i dalje postoji i da će nam nova vlast pomoći u našim nastojanjima.


Katastrofa za radnike




Katastrofa za radnike i radnički salto mortale komentari su koji su se jučer čuli na hodnicima Trgovačkog suda u Zadru nakon što je završeno ispitno i izvještajno ročište stečajnog postupka Nauta Lamjane. Razlog tome jest što Erste & Steiermarkische Bank koja kao vjerovnik ima pravo prvenstva namirenja svoje tražbine prodajom imovine. Mnogi postavljaju pitanje hoće li radnicima ostati išta i komentiraju kako do nastale situacije nije trebalo doći.


Državno odvjetništvo izviđa Nauta Lamjanu


Razlozi stečaja nisu u lošem poslovanju koje je naveo stečajni upravitelj Edvin Šimunov već kriminalne radnje, kako je kazao Mario Košta te posebno upozorio na trokut Erste & Steiermarkische Bank – Jupiter Adria – Nauta Lamjana.
– Iz financijskih izvještaja je vidljivo da Erste & Steiermarkische d.d. nikada nije kreditirala Nauta Lamjanu, a sada se javlja kao najveći vjerovnik. Oni su posuđivali novac Jupiter Adriji, a mi ne znamo koliko je novca nama prebačeno. Smatramo kako Državno odvjetništvo i druge službe imaju što istraživati, kaže Košta.
U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru doznajemo da se u Nauta Lamjani vrše izvidi.


Tankerska tiha želja radnika


Ako Vlada dopusti davanje zemljišta na pomorskom dobru u zakup, bit će izabran onaj zakupoprimac koji preda najpovoljniju pisanu ponudu, odlučila je skupština vjerovnika.
– Za sada su stigle četiri ponude za zakup zemljišta. Vjerujemo da postoji veći interes i drugih tvrtki, čak i Viktora Lenca, rekao je Košta i na taj način pokazao tihu želju radnika da se preko riječkog brodogradilišta u Nautu vrati nekadašnji vlasnik Tankerska plovidba.