Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Cilj skupa je dati objektivnu sliku o Tuđmanu

Autor: Ante Rogić

06.12.2012. 23:00
Cilj skupa je dati objektivnu sliku o Tuđmanu

Foto: Zvonko KUCELIN



Cilj nam nije idealizirati ulogu dr. Franje Tuđmana, već dati objektivnu sliku, kazao je dr. sc. Zlatko Begonja


Sveučilište u Zadru zajedno s Hrvatskim institutom za povijest iz Zagreba te Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 10. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. br.2) s početkom u 10 sati, organizira znanstveni skup “Franjo Tuđman i stvaranje suvremene hrvatske države 1990.-1999.”
Tim povodom jučer je organizirana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali predsjednik Organizacijskog odbora prof. dr. Ante Bralić, prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. Josip Faričić, i upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru doc. dr. Zlatko Begonja.
Cilj ovog skupa je znanstveno valoriziranje uloge dr. Franje Tuđmana u stvaranju samostalne hrvatske države, procesa koji je bio popraćen obranom od agresije, tranzicijom i kompleksnim međunarodnim odnosima.
Iako je prošlo tek 12 godina od njegove smrti znanstvenici smatraju kako je pravo vrijeme da se da jedna objektivna slika njegova djela.
– Cilj nam nije idealizirati ulogu dr. Franje Tuđmana, već dati objektivnu sliku, kazao je dr. sc. Zlatko Begonja.
Dr. Bralić je podsjetio na američki primjer, gdje se na povijesne osobe gleda mitološki, te je istaknuo kako se želi dati jedna ocjena prije negoli Tuđman postane mitska osoba.
Skup traje jedan dan, a ukupno će svoja predavanja izlagati 18 predavača. Uvodno predavanje održat će Miomir Žužul, bivši političar koji će govoriti o Tuđmanu, međunarodnoj zajednici i Domovinskom ratu.